26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialPrimele cinci luni din 2010, cele mai calde din 1880 încoace

Primele cinci luni din 2010, cele mai calde din 1880 încoace

Primele cinci luni ale anului 2010 au fost cele mai calde înregistrate vreodată de la începutul măsurătorilor, în 1880, potrivit unui raport al Centrului naţional pentru date climatice american, informează realitatea.net.

Temperatura combinată a pământului şi oceanelor din ianuarie până în mai a afişat cu 0,68 grade Celsius mai mult decât media secolului XX, precizează institutul meteorologic. Lunile martie, aprilie şi mai au înregistrat temperaturi nemaiatinse vreodată, cu o medie superioară cu 0,73 de grade Celsius, faţă de media din secolul trecut, potrivit datelor publicate în iunie.

Numai anul 1998 prezintă tot atâtea luni cu temperaturi record (februarie, iulie şi august). Planeta s-a încălzit de la începutul anului în Canada, în nordul Statelor Unite, în sudul Groenlandei, în Africa de Nord, în Asia de Sud-Vest, în Siberia şi în sudul Australiei. Temperaturi mai mici decât media termică normală au fost înregistrate în sud-estul Statelor Unite, Asia Centrală şi în Europa de Vest.

Germania a avut cea mai friguroasă lună mai din 1991. În mai, banchiza artică s-a topit cu 50% mai repede decât în mod obişnuit în această perioadă, afirmă institutul american.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă