Ministerul Agriculturii caută soluţii pentru a stimula fermierii să adere la fondurile mutuale, astfel încât acestea să fie funcţionale pentru o perioadă mai lungă de timp, după ce Parlamentul a eliminat din proiectul din lege obligativitatea fermierilor de a participa la acest sistem, anunţă Mediafax.
Prin participarea la fondul mutual, fermierii sunt asiguraţi pentru riscurile neacoperite de societăţile de asigurare, precum grindină, secetă, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piaţă.
La fondul mutual poate adera orice fermier care înregistrează venituri atât individual, cât şi prin asociaţiile din care fac parte.
Fondul se constituie din 65% contribuţie naţională şi a Uniunii Europene şi 35% din contribuţia membrilor.
Citeşte şi: Noutăţi la Agribusiness Conference
„Forma iniţială pe care a promulgat-o Guvernul prevedea obligativitatea ca fermierii să adere la aceste fonduri pentru că eu cred că este un element de care toţi fermierii din această ţară au nevoie. Cred că fără implicarea tuturor nu va funcţiona. Camera Deputaţilor a hotărât să fie scoasă obligativitatea, dar s-a introdus un alt mecanism pe care putem să-l folosim pentru a stimula fondurile mutuale şi anume existenţa unei prime pentru cei care vor să adere la fondurile mutuale. În momentul de faţă suntem în căutarea unor soluţii astfel încât să-i stimulăm pe toţi fermierii care vor intra în această formă, care va fi în beneficiul lor”, a declarat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.
El a menţionat că Legea privind fondurile mutuale a fost aprobată de Parlament săptămâna trecută şi că „este în drum spre promulgare”.
„Vom produce pentru prima dată în România un instrument de gestionare a riscurilor. Aceste fond va fi capitalizat pentru următorii 4-5 ani, cu bani de la Uniunea Europeană, cu bani de la buget şi sper şi cu bani de la fermieri”, a explicat Constantin.