29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialPrimarul general Videanu vrea sa preia patrimoniul ministerelor

Primarul general Videanu vrea sa preia patrimoniul ministerelor

Descentralizarea i-ar putea aduce Primariei Capitalei terenurile administrate de ministere, infrastructura serviciilor de utilitati publice, fondurile rezultate din impozitul pe venitul global si sporirea atributiilor primarului. Acestea, in opinia primarului Adriean Videanu, sunt cerinte minime in aplicarea procesului de descentralizare.
„Viata oamenilor depinde foarte mult de administratia locala. Omul, cand are o problema, nu merge la ministrul X sau secretarul de stat Y, ci vine la primarie. De aceea, principiul pe care s-a mers – acela de a lasa la nivelul administratiei centrale reglementarea si controlul, iar partea de administrare sa fie transferata catre autoritatea locala – este, daca vreti, cheia de bolta a legii descentralizarii”, a spus Videanu. In prezent, suprafete uriase de teren se afla in administrarea unor ministere, unele servicii publice au fost privatizate, iar autoritatea locala este lipsita de resurse.
„Trecerea in administrarea primariilor a patrimoniului ministerelor, agentiilor guvernamentale sau ADS (Administratia Domeniilor Statului) este urgenta. Suntem in plin proces de restituire si nu avem solutii, pentru ca ministerele si agentiile guvernamentale administreaza nejustificat aceste suprafete de teren, care se afla pe teritoriul administrativ al localitatii”, a afirmat Videanu.
Primarul Capitalei a propus Guvernului transferul veniturilor rezultate din impozitul pe venitul global catre autoritatea locala. „La fel de importante sunt si serviciile publice. S-a facut o mare eroare cand serviciile publice (gaze, electricitate) s-au privatizat cu tot cu infrastructura. Nu s-a privatizat serviciul public, ci infrastructura. Dam un caz ipotetic: falimentul. Daca societatea intra in faliment, atunci ce ne facem? Intra in lichidare si reteaua?! Nu mai trebuie continuata aceasta eroare. Ea trebuie indreptata, pentru ca trebuie sa privatizam servicii, nu sa privatizam patrimonii. Daca furnizarea serviciului nu se face printr-o infrastructura care sa apartina comunitatii, primaria nu poate controla calitatea acelui serviciu, nu poate controla preturile”, a mai spus Videanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă