Primarul din Mediaş, Teodor Neamţu, anunţă că va organiza, marţi, un miting de protest faţă de intenţia deschiderii unei sucursale a Romgaz în Capitală sau chiar a transferării sediului companiei la Bucureşti, îndemnând locuitorii municipiului să participe la acţiune, potrivit Mediafax.
Primarul din Mediaş, Teodor Neamţu, a anunţat, pe blogul său, că va organiza marţi, de la ora 16.00, în faţa Primăriei, un miting de protest faţă de mutarea sediului Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz la Bucureşti.
„Fac apel la societatea civilă, la angajaţii din industria gazieră, la organizaţiile politice din Mediaş şi din tot judeţul pentru a spune un categoric «NU» acestei iniţiative. Am iniţiat acest miting în calitate de primar, dar şi în calitate de cetăţean al acestui oraş. Este datoria noastră, a tuturor, să transmitem împreună un mesaj clar către cei care guvernează astăzi ţara: Capitala industriei gaziere din România este la Mediaş, este în Ardeal. Aici s-a născut şi aici s-a dezvoltat acest sector al economiei naţionale. Indiferent cine este la guvernare, nu se poate juca, după bunul plac, cu viitorul a 45.000 de locuitori ai unui oraş, plus sutele de mii de oameni din judeţ. Vom face tot ceea ce este nevoie, în limitele legii, pentru ca această iniţiativă să fie oprită!”, scrie primarul din Mediaş pe blogul său.
Acesta adaugă că societăţile Transgaz şi Romgaz asigură un sfert din bugetul oraşului.
„Mutarea de la Mediaş ar însemna ca o dată la patru ani municipiul Mediaş să aibă bugetul zero. Vă aştept pe toţi să vă alăturaţi protestului iniţiat de mine pentru a arăta că noi, medieşenii, avem un cuvânt de spus!”, scrie Teodor Neamţu.
Totodată, Comisia de dialog social de pe lângă Prefectura Sibiu s-a întrunit, vineri, în regim de urgenţă în urma grevei japoneze de joi de la Romgaz Mediaş, la întâlnire participând prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, reprezentanţi ai sindicaliştilor de la Romgaz, dar şi reprezentanţi ai principalelor confederaţii sindicale din România.
Preşedintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici, a înmânat prefectului o notă de protest în care arată că sindicaliştii resping ideea înfiinţării unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti şi cer autorităţilor locale să medieze o întâlnire între sindicalişti şi premierul Victor Ponta.
Potrivit lui Stoicovici, la întâlnirile avute până acum la Bucureşti, nimeni nu a putut invoca argumente economice viabile pentru înfiiţarea unui sediu în Capitală.
”Unul dintre argumente a fost că investitorii care vin în România aterizează la Otopeni şi de la Bucureşti la Mediaş mai fac patru ore. Nu au avut niciun argument economic solid. Noi avem Aeroportul Internaţional de la Sibiu, avem drumuri reabilitate, faci o jumătate de oră de la Sibiu la Mediaş. Noi avem deschidere internaţională, avem efectiv toată paleta de pârghii în Mediaş, avem şi relaţii internaţionale, avem şi sucursala internaţională la Bratislava. Da, trebuie să extragem şi de la Constanţa, facem o sucursală la Constanţa, dar nu la Bucureşti. Romgazul este cea mai frumoasă, cea mai deşteaptă şi cea mai devreme acasă şi o vor la Bucureşti, dar nu au niciun motiv economic”, a afirmat Stoicovici.
Acesta a adăugat că angajaţii Romgaz Mediaş vor ieşi în stradă, săptămâna viitoare, dacă nu vor primi garanţii de la premierul Victor Ponta că deschiderea noului sediul de la Bucureşti nu va reprezenta un prim pas pentru mutarea totală a societăţii în Capitală.
„Nu s-a procedat corect. Decizia a venit de sus în jos, impusă. A doua adresă va veni înfiinţarea sediului principal la Bucureşti. Cu ce dovedesc că este mai bine acolo când noi dovedim de 100 de ani că e mai bine aici. Nu au argumente şi până nu vin cu argumente şi nu avem un dialog cu domnul prim-ministru, noi rămânem cu garda sus”, a afirmat Stoicovici.
Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, a atras atenţia acestuia că deschiderea unui nou sediu al societăţii nu este motiv legal pentru pornirea unui conflict de muncă, care presupune grevă de avertisment sau grevă generală. Stoicovici a răspuns că sindicaliştii nu vor demara astfel de proteste, dar vor participa, alături de reprezentanţii comunităţii din Mediaş, la orice fel de mitinguri.
Joi, aproximativ 380 de angajaţi ai Romgaz din Mediaş s-au aflat în grevă japoneză, în semn de protest faţă de intenţia deschiderii unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti, afirmând că acest lucru ar putea reprezenta un prim pas pentru mutarea întregii societăţi în Capitală.
Preşedintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici, declara că angajaţii Romgaz nu sunt de acord cu deschiderea unui sediu secundar în Capitală deoarece „companiile care au sediile în Bucureşti au probleme financiare”.
Presa sibiană a scris în ultima vreme despre zvonuri potrivit cărora ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, intenţionează să transfere sediul central al Romgaz de la Mediaş la Bucureşti.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că, din informaţiile sale, este în discuţie deschiderea unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti, nu mutarea sediului central, apreciind că „transferarea Romgaz din Mediaş în orice altă parte ar fi o eroare gravă”.