17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimariile nu isi mai permit sa finanteze statiile SMURD

Primariile nu isi mai permit sa finanteze statiile SMURD

» Cea mai mare parte a primariilor hunedorene inegistreaza datorii catre unitatile SMURD, pe care le sustin financiar. In doar doi ani, creantele au ajuns la 480.000 de lei la plata salariilor sau a ratelor pentru autospecialele de interventie.

Primariile din judetul Hunedoara se descurca tot mai greu cu sustinerea unitatilor SMURD. Majoritatea administratiilor au datorii la plata salariilor pentru paramedicii angajati sau la cea ratelor pentru autospecialele folosite de echipele de interventie. In ultimii doi ani de activitate, nivelul creantelor a ajuns la 480.000 de lei, iar edilii sunt de parere ca pana la finele anului nivelul datoriilor va creste spectaculos.
Una dintre cele mai grele situatii este in municipiul Vulcan, unde primaria suporta cheltuielile a 50% din paramedicii din Valea Jiului, pentru ca aici sunt angajati 12 din cei 24 de paramedici care actioneaza in zona. Aici nu exista serviciu de Pompieri si, ca atare, a trebuit formata echipa completa. "Consider ca in municipiul Vulcan este important sa functioneze aceasta echipa a SMURD-ului pentru toti cetatenii, fara deosebire de venituri sau de rangul pe care il poarta fiecare.

 

Deocamdata, avem restante la ratele pentru masina de interventie, dar le vom achita dupa ce scapam putin din aceste datorii mari pe care le avem. Se mai intampla sa se intarzie si la salarii, dupa cum ne intra si noua banii in cadrul Primariei", a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. La fel se intampla si la Simeria, unde edilii sunt partic depasiti de nivelul chletuielilor.

De fapt, putine sunt administratiile care nu inregistreaza datorii in contul SMURD, dar in acest caz exista o alta problema. Paramedicii trebuie sa se multumeasca cu salarii mai mici din cauza primariilor care nu dispun de fondurile necesare majorarii retributiilor. "Primaria Petrosani si-a onorat in fiecare luna atat contributia in ceea ce priveste salariile celor sase angajati, cat si pentru ratele la masina. Costurile sunt de cateva mii de lei pentru salarii si 944 de euro rata la masina. Nu putem insa sa crestem salariile paramedicilor, pentru ca doar cateva primarii pot sa onoreze majorarea", spunea Claudiu Cornea, viceprimarul municipiului Petrosani.

In judetul Hunedoara, serviciul SMURD a fost infiintat in urma cu doi ani si este coordonat de Asociatia Salvital, din care fac parte 36 de primarii hunedorene. Salariul brut al unui paramedic nu depaseste 1.300 de lei. SMURD functioneaza in cadrul serviciilor de pompieri si s-a impus drept unul dintre cele mai performante servicii de medicina de urgenta din Europa de Est.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă