5.4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialPrimarii vor avea pensie de serviciu ca a parlamentarilor

Primarii vor avea pensie de serviciu ca a parlamentarilor

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 393/2004 privind statutul alesilor locali a fost adoptata tacit, deoarece termenul constitutional pentru dezbatere si vot final in Camera Deputatilor s-a implinit miercuri, informeaza Rompres.

Actul normativ instituie posibilitatea ca primarii care au exercitat cel putin doua mandate sa poata opta pentru pensie de serviciu in acelasi cuantum si in aceleasi conditii cu pensiile stabilite pentru parlamentari prin Statutul deputatilor si senatorilor.

"Diferenta intre dreptul la pensie se va face in functie de rangul localitatilor urbane sau rurale in care primarii alesi si-au exercitat mandatul. Astfel, daca rangul localitatii este intre 0 si I, aceste persoane beneficiaza integral de prevederi, daca sunt alese in localitati de rangul II si III in cuantum de 80%, iar in cele de rangul IV-V in proportie de 60%", se arata in forma propusa de initiatorul proiectului, deputatul social-democrat Marian Saniuta.

De asemenea, edilii nu pot beneficia decat de o singura pensie din sistemul public de pensii.

Potrivit initiativei, in termen de trei luni de la intrarea in vigoare a legii, Ministerul Muncii va elabora normele privind modul de aplicare a prevederilor referitoare la stabilirea pensiilor de serviciu pentru primari.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor care este primul for sesizat, desi Comisia pentru administratie publica a dat raport de respingere actului normativ.

Cele mai citite

Sfântul Andrei. Aproximativ 1 milion de români îşi serbează ziua

În jur de 960.000 de persoane cu numele de Andrei sau Andreea, și derivatele acestora, își sărbătoresc ziua joi, cu ocazia Sfântului Apostol Andrei. Conform...

UE susține dezvoltarea legăturilor feroviare cu România

Comisia Europeană a anunțat că susține dezvoltarea transporturilor feroviare în Europa, una dintre țările beneficiare urmând a fi România. Este vorba de zece magistrale feroviare...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...
Ultima oră
Pe aceeași temă