27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialPrimaria galateana a abandonat arena de box

Primaria galateana a abandonat arena de box

» In Galati, zace abandonata, de 18 ani, structura "Arenei de Box", unde ar fi trebuit sa functioneze un puternic centru de box

Zilele trecute, cand si-a sustinut teza de licenta la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, campionul mondial la box in versiunea IBF, Lucian Bute, a declarat ca atunci cand va pune manusile in cui va imbratisa cariera de antrenor. Este un lucru pe care si-l doresc toti simpatizantii acestui sport din tara noastra, dar galatenii si-ar dori ca Lucian sa fie antrenor, nu la Montreal sau in SUA, ci la Galati, pentru relansarea boxului galatean, al carui ilustru exemplu este chiar el. Faptul ca doreste sa se ocupe de descoperirea si slefuirea talentelor pugilistice nici nu mai trebuie demonstrat, pentru ca de cativa ani a infiintat in comuna natala, Pechea, Centrul de Box "Lucian Bute". Problema este ca un astfel de centru de box ar trebui sa aiba o dezvoltare pe masura experientei sale de campion mondial si o infrastructura moderna si din aceste considerente cea mai buna varianta ar fi infiintarea unui centru (international) de box la Galati, a carui activitate sa fie coordonata de Lucian Bute.

 

Premisele exista, pentru ca in centrul Galatiului, pe strada Domneasca, exista structura "Arenei de Box", a carui constructie a inceput acum 20 de ani si a fost abandonata in 1990, acum fiind macinata de rugina. In declaratiile primarului Dumitru Nicolae, care tot promite, dar nu face nimic concret, chiar nu se mai poate avea incredere. Prin 2001, primarul Nicolae se "zbatea" sa transfere "Arena" de la Ministerul Sporturilor in patrimoniul municipalitatii si il soma ultimativ pe ministrul de atunci, Giorgiu Gingaras: "Vreau ca boxul galatean sa mearga. Trebuie sa facem ceva si in cazul acestei sali. Ori o luam noi ori apelati dumneavoastra la fonduri speciale pentru reluarea constructiei". Ministrul a dat arena municipalitatii, iar de 6 ani primarul Dumitru Nicolae o are pe inventar, dar nu face nimic pentru ca "boxul galatean sa mearga"! Cand trece "pe scuze", primarul Galatiului se vaita de lipsa fondurilor. Asa ca situatia "Arenei de Box" este iremediabil pierduta intre declaratiile "hei-rupiste" si vaicareala primarului.

 

In ianuarie, municipalitatea i-a daruit lui Lucian Bute "Titlul de Cetatean de Onoare al Galatiului" si un apartament pe faleza. Primaria ar fi trebuit sa ii asigure o locuinta lui Lucian Bute atunci cand era o tanara speranta a boxului galatean si a plecat sa isi continue pregatirea la Sighetu Marmatiei, pentru ca acolo i se asigura o locuinta, iar la Galati nu. Aceeasi imponderabilitate o manifesta edilii Galatiului si acum. Este bine, este onorabil ca i-a fost daruit apartamentul lui Lucian Bute, asa cum este obiceiul, dar logic ar fi fost sa fie intrebat daca nu vrea sa ia "Arena de Box" in concesiune sau intr-un parteneriat public privat intre municipalitate si "Centrul de box Lucian Bute", pentru a construi un centru de box modern. Primarul nu ia in calcul astfel de variante: "O sa-l facem noi, Primaria!". Da, dar cand?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă