Primaria Capitalei va da in judecata firma vinovata de prabusirea macaralei in zona santierului Bibliotecii Nationale pentru a recupera pagubele produse de aceasta pe domeniul public. "Astazi (n.r. – ieri) vom depune o plangere penala impotriva firmei pentru distrugere, iar daunele le vom recupera in instanta. O sa plateasca gardul, asfaltul, chiar si firul de iarba pe care l-au distrus pentru ca este inadmisibil modul in care au lucrat", a declarat viceprimarul general Razvan Murgeanu. Acesta a fost uimit de faptul ca reprezentantii societatii Core Mataliat Exim, angajata sa demonteze macaraua, au actionat la baza acesteia, ceea ce a dus la prabusirea utilajului.
Pe langa plangerea penala impotriva firmei, primaria ii va sprijini si pe proprietarii celor sapte masini avariate sa-si recupereze daunele tot prin instanta. Acestia vor primi asistenta juridica gratuita de la juristii primariei.
Vom cerceta evenimentul si, in functie de ce vom descoperi, vom aplica amenzi de pana la 100 de milioane de lei vechi. Trebuie sa vedem in ce conditii au lucrat si ce autorizatii aveau. Oricum, vor avea mult mai mult de platit pentru daunele provocate",a declarat Mariana Basuc.
Au folosit instrumente rudimentare
Firma care s-a ocupat de dezasamblarea macaralei avea aviz pentru aceasta operatiune, dar a lucrat cu instrumente rudimentare, dupa cum a declarat Mariana Basuc, secretar de stat pe Inspectia Muncii. Inspectorii de la Inspectia Muncii au afirmat ca muncitorii au folosit doar un tractor si un aparat de sudura. Operatiunea de dezasamblare a fost inceputa cu taierea la baza macaralei, fara a se respecta instructiunile. Bratul macaralei a cazut peste raul Dambovita si a lovit sapte masini parcate in zona.
Inspectia Muncii a notificat deja primariile pentru a se ocupa de dezafectarea macaralelor vechi si abandonate care pun in pericol siguranta oamenilor. Multe dintre acestea nu se mai stie cui apartin si din aceasta cauza apar probleme de ordin juridic.
Resturile au fost ridicate
Resturile de la macaraua prabusita au fost ridicate de angajatii Rosal, care au mobilizat la locul respectiv o automacara, un autocontainer si echipe de muncitori si sudori. Acestia au dezasamblat macaraua pe bucati, urmand sa fie transportata in curtea Ministerului Culturii.
Actiunea a inceput ieri, in jurul orei 10, dupa ce a fost evacuata apa din raul Dambovita. Dupa eliberarea zonei, circulatia s-a putut desfasura fara probleme.
Asamblata in urma cu 21 de ani
Macaraua din zona Marasesti a fost amplasata acolo in urma cu 21 de ani, cand au inceput lucrarile de constructie la Biblioteca Nationala, care ulterior au fost abandonate. Utilajul s-a prabusit miercuri, in jurul orei 17, in raul Dambovita, in zona Pasajului Marasesti. Bucati desprinse din macara au lovit sapte masini si au afectat carosabilul, insa nu s-au inregistrat victime. Este a doua macara care a cazut in acest an in Bucuresti. Pe 17 ianuarie patru muncitori au murit si alti doi au fost accidentati dupa ce o macara s-a prabusit pe un santier de pe strada Dimitrie Pompei, in timp ce era dezasamblata. In 2002 Guvernul a aprobat o ordonanta referitoare la dezafectarea macaralelor abandonate si a utilajelor ai caror proprietari nu pot fi identificati sau nu pot pune in aplicare somatia de dezasamblare.
Muncitorii care au lucrat la dezafectarea macaralei vor fi cercetati de politie pentru distrugere din culpa. Atat muncitorii, cat si firma la care acestia erau angajati vor raspunde penal dupa ce au fost intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale.