1.3 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialPrimaria Capitalei poate investi miliardul in orice moment

Primaria Capitalei poate investi miliardul in orice moment

Responsabilii din cadrul Primariei Capitalei au afirmat ca acesti bani trebuie platiti, indiferent daca sunt cheltuiti imediat sau nu. Nu se percep deocamdata penalizari pentru intarzierea lucrarilor, ci numai sumele convenite in contractele deja incheiate.
Banii alocati pentru marile proiecte de investitii, cunoscute inca de pe vremea fostului primar Basescu, stau deocamdata la banca si asteapta sa fie cheltuiti, operatiune care nu se dovedeste a fi prea simpla. “Conform legislatiei, intai se fac proiectele tehnice, studiile de fezabilitate, se angajeaza consultanta, se tin licitatiile si abia apoi incep lucrarile”, a precizat Cristina Parvulescu.
Primaria nu are de pierdut, pentru ca nu cheltuieste banii, ci de castigat, pentru ca dobanzile incasate sunt putin mai mari decat cele platite.
In 2005, municipalitatea avea deja contractate credite externe in valoare totala de 405,1 milioane de euro. Tot anul trecut, municipalitatea a realizat o emisiune de obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro. Acestor sume li se adauga alti bani prevazuti pentru investitii in bugetul primariei. Banii urmeaza sa fie cheltuiti pentru reabilitarea strazilor, cumpararea de mijloace de transport in comun, reabilitarea scolilor si a centrului istoric, construirea Pasajului Basarab si a catorva zeci de mari parcari etc. Aceste proiecte de investitii nu mai sunt o noutate pentru bucuresteni.
In acest an, dupa cum a anuntat Videanu, se vor organiza licitatiile pentru cheltuirea miliardului de euro, dar nimeni nu poate estima cand vor fi gata toate proiectele. Unii se tem ca de multe ori investitiile incepute sunt finalizate la cateva saptamani, luni sau ani dupa expirarea termenului stabilit initial. Este cazul proiectului de contorizare a scarilor de bloc, care a inceput in anul 2003 si nici in prezent nu este gata. Desi ar fi trebuit finalizat in 2004, se pare ca abia in cursul acestui an proiectul va fi gata. Responsabilii din cadrul municipalitatii au afirmat ca aceasta intarziere nu implica plata unor penalizari, pentru ca BEI a fost de acord cu stabilirea unui nou termen de finalizare.
Un alt proiect intarziat este cel de reabilitare a scolilor, pentru care urmeaza sa fie cheltuite 112 milioane de euro pana in 2007. Lucrarile ar fi trebuit sa inceapa din primavara, dar deocamdata se bate pasul pe loc. Nici reabilitarea centrului istoric nu a inceput, desi fusese anuntata pentru toamna trecuta. Cele 25 de milioane de euro alocate pentru acest proiect asteapta sa fie cheltuite pana in 2007. Pasajul Basarab urmeaza sa inceapa la primavara.

Cele mai citite

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, la DNA: Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a sosit vineri la DNA, în contextul anchetei privind achiziţiile de vaccinuri anti-COVID din pandemie, în care mai...

Doar un alt ministru slugarnic mafiei

Încă de când se coceau legile “României Educate”, menite să dea lovitura fatală școlii românești, am argumentat de ce noua legislație din sistemul de...

Răsturnare de situație. Guvernul condiționează creșterea salariilor

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre introducerea indicilor de performanţă şi a mai anunţat că, în acest weekend, membrii Executivului vor lucra împreună pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă