3.5 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialPrimaria Capitalei nu a demarat inca lucrarile de reabilitare a centrului istoric

Primaria Capitalei nu a demarat inca lucrarile de reabilitare a centrului istoric

La sase luni dupa inchiderea circulatiei in centrul istoric, comerciantii din zona se plang ca le merg prost afacerile, iar unii vor fi nevoiti sa le inchida. Asociatia Investitorilor din Centrul Istoric (AICI), care cuprinde peste 20 de companii, a atras atentia asupra faptului ca lucrarile de reamenajare nu au inceput, iar situatia agentilor economici din zona se inrautateste pe zi de trece. Ei i-au acuzat pe reprezentantii Primariei Capitalei ca au ramas opaci la initiativele de dialog ale AICI.

Investitorii au realizat un studiu, in luna septembrie a.c., din care rezulta ca firmele din centrul istoric inregistreaza pierderi medii de 50% si peste 84% din afaceri merg rau sau foarte rau, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aprovizionarea restrictionata a continuat sa creeze probleme majore pentru afaceristi si clientii lor. Peste 92% din cei care au afaceri in zona considera aprovizionarea ca fiind deficitara si mult mai proasta in comparatie cu modul in care era in urma cu sase luni. In ceea ce priveste siguranta, 49% din investitori au afirmat ca au avut mari probleme in ultimele sase luni. Doar 20% din oamenii de afaceri considera ca centrul istoric va arata mai bine in urmatorii cinci ani, iar peste 80% sunt de parere ca aspectul zonei va fi la fel sau mai rau.
O alta problema ridicata de investitori a fost aceea a inceperii lucrarilor, anuntata pentru luna septembrie. Pana in prezent, ei nu au fost anuntati in legatura cu calendarul lucrarilor sau vreun plan de interventie. Aceste lucrari – sunt de parere investitorii – vor compromite definitiv echilibrul fragil al activitatilor comerciale din zona.
AICI a cerut municipalitatii sa realizeze un plan de inchidere a zonei, conform regulilor de urbanism, respectand in acelasi timp drepturile celor care lucreaza si traiesc in zona. Ei au mai solicitat un management de proiect responsabil si profesionist, care sa nu ia masuri pentru anihilarea totala a activitatilor din centrul istoric.

Reabilitarea va incepe in noiembrie

Reprezentantii Primariei Capitalei au afirmat ca lucrarile de reabilitare a centrului istoric vor incepe cel mai probabil in luna noiembrie, daca vremea va permite. In ceea ce-i priveste pe investitori, edilii au precizat ca acestora le pasa doar de afacerile lor si ar trebui sa manifeste mai multa intelegere pentru interesul comunitatii din care fac parte. In prezent, se afla in curs de elaborare analiza tehnica si proiectul care vor sta la baza realizarii caietelor de sarcini pentru organizarea licitatiei in vederea desemnarii constructorului. In aproximativ cinci saptamani, va avea loc licitatia pentru lucrarile in valoare de 9,5 milioane de euro – a declarat Catalin Cazacu, seful unitatii de implementare a proiectului.
Inceperea lucrarilor a fost intarziata de faptul ca lipsesc informatiile legate de amplasarea retelelor de utilitati in subteran. In ultimii 100 de ani s-au construit retele unele peste altele si ele nu figureaza in planurile detinatorilor.

Roboti pentru gasirea retelelor de utilitati

Pentru a afla situatia exacta a retelelor de utilitati si pentru a nu avea surprize la inceperea lucrarilor, edilii au gasit o solutie ingenioasa. Ei vor trimite in subteran roboti dotati cu sisteme speciale care vor fotografia retelele, dupa care se vor intocmi planurile. Aceasta lucrare este finantata printr-un grant in valoare de 200.000 de euro, care a fost obtinut de municipalitate pentru culegerea de date referitoare la retelele edilitare subterane. Robotii vor intra in canalizare peste aproximativ 10 zile, dupa ce va fi aleasa firma ce se va ocupa de culegerea de informatii. Aceasta metoda nu a mai fost folosita pana acum in Capitala.

Cele mai citite

Andrei Baciu și-a dat demisia din funcția de președinte al CNAS

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, a anunțat luni dimineață demisia sa din funcție printr-o postare pe rețeaua de socializare...

Numărul de locuinţe date în folosinţă în primele zece luni a scăzut

Peste 49.900 de locuinţe au fost date în folosinţă în primele zece luni ale anului, în scădere cu 2801 unităţi faţă de perioada corespunzătoare...

Craiovenii vor avea apă de izvor la robinet, grație celui mai mare proiect din Europa, pe fonduri europene

La 58 de ani de la inaugurarea actualei conducte de aducţiune a apei potabile Isvarna – Craiova (Firul I), realizată în perioada anilor 1963-1966...
Ultima oră
Pe aceeași temă