37.7 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialPrimari din Bihor amendati pentru nereguli in aplicarea legilor funciare

Primari din Bihor amendati pentru nereguli in aplicarea legilor funciare

Cinci primari din judetul Bihor au fost amendati cu sume cuprinse intre 100 si 250 de milioane de lei vechi pentru nereguli privind aplicarea legilor de fond funciar. Sanctiunile au fost date in urma unui control al Autoritatii Nationale pentru Reconstituirea Proprietatii (ANRP) desfasurat in judet.
Desi verificarile au fost facute ca urmare a plangerilor facute de cetateni. Printre primariile controlate nu s-a numarat, insa, si Osorheiul, unde pe numele primarului democrat Ioan Codau exista mai multe plangeri penale cu privire la aplicarea legilor de fond funciar, el fiind acum in atentia procurorilor.
Reprezentantii ANRP au controlat 11 primarii de pe raza judetului. Ca urmare a neregulilor descoperite, edilii din Curatele, Rosiori, Budureasa, Madaras si Astileu au fost sanctionati cu sume de pana la 250 de milioane de lei vechi. „Primarul din Curatele a primit o amenda de doua sute cincizeci de milioane de lei pentru intarzieri la aplicarea legii, cel din Rosiori a fost sanctionat cu doua sute de milioane de lei pentru acelasi motiv, cel din Budureasa a primit o amenda de o suta cincizeci de milioane de lei pentru ca nu s-a intrunit comisia locala de aplicare a fondului funciar, iar cei din Madaras si Astileu au primit amenzi de cate o suta de milioane de lei fiecare pentru ca nu au pus in aplicare sentinte definitive”, a declarat subprefectul Traian Abrudan.
Potrivit sursei citate, verificarile au fost facute in cazul administratiilor publice locale unde au existat multe plangeri din partea cetatenilor cu privire la nereguli ale comisiilor locale. El a cerut locuitorilor din judet sa sesizeze Prefectura daca cred ca au fost nedreptatiti de comisiile locale de aplicare a fondului funciar sau daca au sentimentul ca acestea au incalcat legea.
„Pe aceasta cale avertizam si primarii sa urgenteze punerea in aplicare a sentintelor judecatoresti si sa termine intr-un timp cat mai scurt validarea tuturor cererilor”, a mai spus Abrudan. El a adaugat ca ANRP va mai intreprinde astfel de controale in judet.
Subprefectul nu a stiut, insa, sa spuna din ce motiv Primaria Osorhei nu s-a aflat pe lista cu comisiile locale luate la puricat. Aceasta, in ideea in care pe numele edilului Ioan Codau exista zeci de plangeri penale din partea localnicilor comunei, multe dintre ele vizand modul in care au fost puse in aplicare legile fondului funciar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă