15.5 C
București
miercuri, 25 mai 2022
AcasăSpecialPrima staţie din România de producere a energiei regenerabile, inaugurată la Filipeştii...

Prima staţie din România de producere a energiei regenerabile, inaugurată la Filipeştii de Pădure

Prima staţie din România de producere a energiei regenerabile a fost inagurată, marţi, la Filipeştii de Pădure, în Prahova. Acesta este prima dintr-o serie de zece astfel de staţii care vor fi construite în următorii trei ani, relatează Mediafax.

Consorţiul Genesis Biopartner, format din firma românească Baupartner şi din firma suedeză Vireo Energy a inaugurat, marţi, în comuna Filipeştii de Pădure din judeţul Prahova, prima staţie românească de producere a energiei regenerabile în cogenerare din biogaz.

Potrivit fondatorului Genesis Biopartner, Michael Dietrich, investiţia în această staţie a fost de 5 milioane de euro, fonduri proprii ale celor două firme, aportul firmei româneşti fiind de 40% din totalul investiţiei.

Conform lui Dietrich, staţia inaugurată marţi, care este prima de acest gen din România, are o putere de 1 MW pe oră energie electrică şi o capacitate de lucru de aproximativ 8.000 de ore pe an, ceea ce înseamnă că această staţie produce anual aproximativ 8.500 MW/h energie electrică. Capacitatea centralei este echivalentul a 1,2 MW/H energie termică a explicat Dietrich.

„Primim trei certificate verzi pentru fiecare MW/h injectat în reţea. În cel mai rău caz sperăm să recuperăm investiţia într-o perioadă de opt, zece ani”, a afirmat Michael Dietrich într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia inaugurări staţiei.

Energia este produsă în această staţie folosindu-se resturi organice şi porumb, pe care reprezentanţii Genesis Biopartner îl cumpără de la producătorii din zona comunei Filipeştii de Pădure. Agentul termic produs de staţie este transformat în abur şi este furnizat companiei CrisTim, care are o fabrică de mezeluri în apropierea staţiei.

De altfel, preşedintele grupului CrisTim, Radu Timiş, prezent la inaugurare, a declarat că în anul 2011, când a pornit ideea construirii acestei staţii, CrisTim a pornit la drum ca investitor egal însă pe parcurs s-a retras, devenind doar beneficiar.

Radu Timiş a explicat că aburul primit de la centrala pe biogaz este cu aproximativ 25% mai ieftin decât cel produs pe gaz şi că această centrală asigură aproximativ 30-40% din consumul de abur al fabricii de mezeluri.

Genesis Biopartner intenţionează ca în următorii doi – trei ani să construiască zece astfel de staţii în România, a afirmat Michael Dietrich.

Acesta a spus că în prezent compania pe care o reprezintă caută parteneri cu care să colaboreze şi cărora să le furnizeze energia produsă de aceste centrale. Dietrich a precizat că ideea construirii acestei centrale i-a venit după ce a mers în Ungaria, unde firma sa de construcţii ar fi trebuit să lucreze la ridicarea unei astfel de centrale, proiect care nu a fost finalizat.

Echipamentele din staţia de producere a energiei regenerabile din biogaz au fost asigurate de companiile MT Energie şi AB Energy şi, conform investitorului, 70% din valoarea investiţiei sunt bani cheltuiţi în România.

Cele mai citite

Ucraina și Polonia sunt pe punctul de a revoluționa regulile UE în privința controlului vamal. Urmează Republica Moldova cu România?

Ucraina şi Polonia au convenit duminică să instituie regula controlului vamal comun la frontiera dintre cele două ţări, precum şi o companie feroviară comună,...
00:01:26

Tedros, foarte emoționat, a fost reales director general al OMS

Membrii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) l-au reales pe Tedros Adhanom Ghebreyesus în funcția de director general al OMS cu o majoritate puternică pentru...

Trupele rusești sunt în asalt total pentru a încercui forțele ucrainene pe un râu din estul Ucrainei

Trupele rusești au dat marți un asalt total pentru a încercui forțele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă