0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecial"Prima casa" a scazut preturile apartamentelor de 3 camere

“Prima casa” a scazut preturile apartamentelor de 3 camere

Programul "Prima casa" a scazut, in cel de-al doilea trimestru al acestui an, preturile apartamentelor de trei camere din tara, cu o medie de 13.5%, ceea ce reprezinta 11.000-12.000 de euro, fata de primele trei luni ale anului.

"In ciuda unor semne de revenire a pietei in luna mai, tendinta de scadere este evidenta si in trimestrul al doilea, in toate orasele mari din tara. Dupa luni de asteptare fara rezultate concrete, foarte multi proprietari isi pun acum sperante in programul guvernamental Prima Casa si stabilesc preturile astfel incat, in urma negocierilor aferente, apartamentele lor sa se poata califica. Nu trebuie sa ne surprinda faptul ca in toate orasele mari din tara, inclusiv in Bucuresti, exista pe piata chiar si apartamente cu trei camere la 60.000 euro, lucru greu de imaginat in urma cu un an", a declarat directorul general al site-ului imobiliare.ro, Adrian Erimescu, citat de Newsin.

Astfel, potrivit analizei realizate de acest site, in Bucuresti, preturile de strigare cerute de vanzatori pentru un apartament cu trei camere situat in blocurile construite inainte de Revolutie au scazut simtitor in al doilea trimestru al anului, cu 21% fata de primul trimestru, coborand de la o medie de 1.549 euro/mp, inregistrata la inceputul lunii aprilie, pana la 1.225 euro/mp la sfarsitul lui iunie.

Astfel, pentru un apartament cu trei camere de 71 mp din Bucuresti se cerea, in medie, 87.000 euro. Pe fondul lipsei cererii, pretul de tranzactionare a coborat insa considerabil sub aceasta valoare. In cartiere precum Titan, Berceni, Brancoveanu sau Drumul Taberei exista oferte pentru apartamente cu trei camere care se califica chiar si in programul Prima Casa, adica ajung pana la 60.000 de euro.

Piata imobiliara din Brasov a inregistrat, de asemenea, scaderi de 14%. In timp ce, la sfarsitul trimestrului doi, pentru un apartament cu trei camere, agentiile imobiliare si proprietarii cereau un pret mediu de 933 euro/mp, pretul mediu cerut la sfarsitul lunii iunie pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata medie de 75 mp a ajuns la 70.000 euro. In zone precum Tractorul, Astra sau Calea Bucuresti, exista pe piata numeroase oferte garantate de agentiile imobiliare pe care beneficiarii programului "Prima Casa" le pot avea in vedere.

De asemenea, preturile de strigare pentru apartamentele cu trei camere au scazut in trimestrul doi cu 11% si in Cluj-Napoca, in ciuda unei aprecieri semnificative inregistrata pe parcursul lunii mai la aceasta categorie rezidentiala. Asadar, la sfarsitul lunii iunie, pretul mediu cerut de vanzatori pentru un astfel de apartament a ajuns la 72.000 euro, valoarea ceruta pentru un metru patrat fiind de 1.108 euro. Oferte mai ieftine in Cluj-Napoca pot fi gasite in zone precum Gheorgheni sau Marasti.

In ceea ce priveste orasul Constanta, daca in primul trimestru ritmul de scadere a fost foarte lent comparativ cu celelalte orase, lunile mai si iunie au fost dinamice. Astfel, la sfarsitul trimestrului doi, pretul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata de 70 metri patrati, construit inainte de 1990 a scazut cu 19%, pana la 65.000 euro, rezultand un pret mediu pe metrul patrat de 929 euro. Apartamentele cu trei camere din Constanta pregatite sa devina "Prima Casa" au un pret de tranzactionare considerabil mai mic.

In orasul Iasi ritmul de scadere al preturilor, manifestat accentuat in primele luni ale anului, a incetinit in trimestrul doi. Astfel, daca la inceputul intervalului analizat,adica in luna aprilie, pretul mediu cerut pentru un apartament cu trei camere era de 72.000 euro, la sfarsitul lunii iunie, pretul mediu cerut pentru acelasi tip de proprietate coborat la 65.000 euro (929 euro/mp), in scadere cu 8%. Chiar si in aceste conditii, cererea este in continuare foarte redusa. Apartamentele cele mai ieftine din Iasi se afla in zonele Tatarasi, Nicolina sau Dacia.

Totodata, in Timisoara, preturile au continuat sa scada pe parcursul trimestrului doi din acest an, cu pana la 8%, pretul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata de 70 mp, amplasat in blocurile construite inainte de 1990, a coborat, la finalul lunii iunie, pana la valoarea de 70.000 euro si a atins pentru prima data in acest an pragul psihologic de 1.000 euro/mp. Se poate observa ca tendinta de scadere s-a generalizat odata cu intensificarea discutiilor despre programul Prima Casa s-au intensificat.

Potrivit unor analisti imobiliari chestionati de NewsIn, unul dintre efectele programului "Prima casa" a fost cresterea cu pana la 5-10% a pretului la locuintele vechi estimate la mai putin de 60.000 de euro. 

Cele mai citite

Transport clandestin de lemne, oprit de polițiștii din Suceava

Polțiștii din Suceava au confiscat un camion evaluat la 50.000 de euro și au indisponibilizat peste 25 de metri cubi de lemne în urma...

Odobescu și vicepremierul pentru integrare europeană al Ucrainei, despre minoritatea română din statul vecin

Protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este importantă pentru un stat ucrainean incluziv, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în cadrul unei declaraţii...

Deca încearcă în continuare să mascheze rezultatele slabe de la testele PISA. Propagandă pentru legile lui Iohannis, de la Ministerului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, în continuare, încearcă să mascheze rezultatele foarte slabe de la testele PISA, sub alibiul că e la fel de rău...
Ultima oră
Pe aceeași temă