20.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialPrima biserica din Baltenii de Jos, Tulcea

Prima biserica din Baltenii de Jos, Tulcea

Piatra de temelie a fost pusa in anul 2008, iar acum, la mai putin de un an, a fost facuta sfintirea.

In prezenta a numerosi enoriasi, oficialitati si a unui sobor de 20 de preoti, protopopul si preasfintitul Visarion Baltat, episcopul Tulcii (foto stanga), pe data de 20 septembrie 2009 a avut loc sfintirea bisericii cu hramul Sfantul Ioan Botezatorul din Baltenii de Sus, judetul Tulcea. Biserica a fost ridicata in totalitate cu sprijinul omului de afaceri Florin Carstocea (foto dreapta), care intr-un moment de inspiratie a dorit acest lucru. Preasfantul Episcop Visarion Baltat, episcopul Tulcei, a spus in discursul de la sfarsitul slujbei de sfintire si al sfintei liturghii de duminica: "Iata ca Dumnezeu a luminat mintea domnului Florin Carstocea sa faca un locas sfant in aceasta localitate, cu atat mai mult ca aceasta biserica are hramul Sf. Ioan Botezatorul, singura biserica cu acest hram din toata Tulcea".

 

In discursul de la finalul slujbei, Florin Carstocea a spus: "Parca am fost luminat si am zis: este bine sa faci un locas sfant in orice loc din tara aceasta, dar cred ca mult mai bine este sa faci acolo unde nu exista!". Mentionam ca pana la ridicarea acestei biserici slujbele se tineau intr-o veche scoala, care sta sa se prabuseasca. Dupa sfintire toata lumea a fost invitata sa participe la o agapa unde s-au servit mai multe feluri de mancare.

» In stil bizantin
Biserica este o "catedrala in miniatura", in stil bizantin. Pictura in tehnica fresca a fost realizata de pictorul Tcaciuc Dorin, din Bucuresti, stranele si catapeteasma de parintele Niculescu Gheorghe, din Focsani, iar toate obiectele de cult au fost achizitionate cu minutiozitate de la firma Athos Bizantinum Art. Acestea sunt aduse din Grecia, sunt din argint si poleite cu aur de 24 de carate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă