25.3 C
Bucharest
Friday, 29 September 2023
HomeSpecialPretul gazului din Ardeal se va dubla

Pretul gazului din Ardeal se va dubla

CLUJ-NAPOCA. Ardelenii vor trebui sa plateasca un pret de doua ori mai mare pentru gazul natural pe care il folosesc, de la inceputul anului viitor. Clientii companiei “Distrigaz Nord” vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru ca autoritatile romane au acceptat sa alinieze costul gazului extras din zacamintele din Transilvania la nivelul international al preturilor.
Conducerea “Distrigaz Nord”, companie care a fost preluata, anul trecut, de catre concernul german “E.ON. Ruhrgas AG”, a organizat o conferinta de presa la Cluj-Napoca. Reprezentantul societatii germane, Achim Saul, a afirmat ca 52 la suta din cantitatea totala folosita de consumatorii din Romania reprezinta gazul extras din productia interna. Cea mai mare parte a gazelor naturale livrate de companiile de distributie provin din zacamintele din Transilvania, exploatate de compania “Romgaz”.
In prezent, o mie de metri cubi de gaz metan extras din tara noastra costa 115 dolari. De anul viitor, “Romgaz” va mari pretul la circa 270 de dolari mia de metri cubi. In prezent, costul de extractie al gazelor naturale reprezinta circa 75 la suta din valoarea facturii platite de consumator, in timp ce distributia, transportul si celelalte activitati reprezinta abia un sfert.
Directorul general al “Distrigaz Nord”, Virgil Metea, spera ca guvernantii de la Bucuresti sa gaseasca o solutie pentru a-i ajuta pe cei care nu vor putea sa isi permita sa plateasca noile preturi ale gazului. In Transilvania, cei mai multi dintre utilizatorii de gaz metan au contracte cu compania. De pilda, in judetul Cluj, societatea are peste 180.000 de clienti.
“Distrigaz Nord” este unul dintre cei mai mari membri ai concernului german “E.ON. Ruhrgas”, care este cea mai importanta companie europeana de profil. Proprietarii germani ai societatii romanesti au recunoscut ca un alt factor ce va influenta cresterea pretului la gaz va fi reprezentat de programul de investitii.
Compania germana vrea sa investeasca, in viitorii sapte ani, cate 20 de milioane de euro, pentru reabilitarea si extinderea sistemului “Distrigaz Nord”. 40 la suta din conductele folosite vor fi inlocuite, iar acest lucru va mari nota de plata a clientilor companiei.

Cele mai citite

Peste 30 de victime merg astăzi în fața procurorilor

Judecătoria Sectorului 5 a dispus, joi, prelungirea cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul patronilor staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea...

Filip Cristian, un cunoscut influencer de pe TikTok, dat dispărut. Poliția este în alertă: "Dacă îl vedeți, sunați la 112"

"La data de 29 septembrie 2023, Poliţia Capitalei a fost sesizată și solicită sprijin în vederea depistării unui tânăr care, la data de...

„Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe un proiect de lege, nu pe un proiect de 70 de legi.”

"Pe fond, sigur că sunt multe probleme pe care şi eu le-aş fi atacat, dacă aş fi făcut politică la ora asta, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies