Ministerul Muncii vrea sa finalizeze pana in luna aprilie centralizarea prestatiilor sociale functie de codul numeric personal al fiecarei persoane, urmand ca ulterior sa fie stabilit un plafon maxim, cel mai probabil la nivelul indemnizatiei de somaj, pentru ajutorul acordat de stat fiecarui roman, potrivit NewsIn.
"In cel mult o luna vor fi centralizate toate prestatiile sociale in functie de codul numeric personal al fiecarei persoane si va fi creata o carte sociala, o oglinda a familiei, pentru a se sti cat primeste fiecare asistat social si care sunt nevoile reale ale romanilor care au intr-adevar nevoie de ajutor de la stat. Ideea este ca fiecare membru al familiei sa nu mai poata primi in viitor de la stat mai mult decat echivalentul indemnizatiei pentru somaj", au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Ministerului Muncii.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, Viorel Alexandru, a precizat pentru NewsIn ca exista familii in tara care primesc pana la opt prestatii sociale de la stat si s-a descoperit o familie in judetul Arad care primeste in fiecare luna prin cumularea a opt tipuri de prestatii aproape 1.100 lei.
"Sunt peste sapte milioane de romani care primesc prestatii sociale, insa numarul acestora creste in timpul iernii, cand se acorda si ajutoarele de incalzire. Cei mai multi romani primesc in medie 1-2 prestatii sociale, iar cei mai multi dintre acestia incaseaza alocatia de stat pentru cresterea copiilor", a precizat Alexandru.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara vineri ca statul va acorda in viitor ajutoare doar persoanelor care se confrunta cu saracia, urmand a fi creat un cod unic de asistenta sociala ce va ingloba 250 de acte normative.
"Dorim sa acordam asistenta sociala doar acelor persoane care au intr-adevar nevoie de o sustinere financiara si sa incurajam munca drept singurul model dezvoltat pentru autoprotectie", explica Seitan.
Ministrul a mai spus ca guvernul vrea sa reevalueze sistemul de prestatii sociale si transferarea prestatiilor pe grupurile cele mai vulnerabile "pentru a stopa trasmiterea saraciei de la o generatie la alta".