3.9 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialPresiuni politice mai mari asupra magistratilor, in 2007

Presiuni politice mai mari asupra magistratilor, in 2007

Numarul magistratilor care au spus ca asupra lor s-au exercitat presiuni politice a crescut in 2007 fata de anul precedent, se arata in studiul perceptiei asupra independetei justitiei, prezentat marti la CSM, informeaza NewsIn. De asemenea, scade procentul celor care percep sistemul judiciar romanesc ca fiind unul independent, se precizeaza in raport.  

Intrebati despre presiunile directe in solutionarea cauzelor, 12% dintre judecatorii chestionati au declarat ca acest lucru s-a intamplat "uneori", in timp ce 24,4% dintre procurori au dat acelasi raspuns.

Potrivit directorului Asociatiei Romane pentru Transparenta, Victor Alistar, procentul de 12% al judecatorilor care au declarat ca asupra lor s-au exercitat presiuni "uneori" este alarmant. Pe de alta parte, 81,1% dintre judecatori au declarat ca nu s-au exercitat asupra lor presiuni directe "niciodata". Procentul procurorilor care au sustinut ca niciodata asupra lor nu s-au exercitat presiuni este de 66,1%.  

Studiul privind perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar pe 2007 a fost realizat de Asociatia Romana pentru Transparenta la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii in vederea indeplinirii angajamentelor privind reforma justitiei asumate de Romania in procesul de integrare in UE.

Obiectivele studiului au vizat stabilirea perceptiei magistratilor asupra gradului de independenta a sistemului judiciar, identificarea cauzelor care genereaza sau favorizeaza imixtiunile si natura presiunilor exericitate asupra sistemului judiciar, din interiorul sau exteriorul acestuia, stabilirea situatiilor concrete in care se manifesta imixtiunile sau presiunile nelegale, stabilirea vulnerabilitatilor ce au ca efect diminuarea independentei si a calitatii actului de justitie, existenta garantiilor legale sau masurilor care sa asigure independenta reala si protectia magistratilor, propuneri sau remedii pentru cresterea gradului de independenta.

Cele mai citite

România ajunge la nivelul Poloniei în salarizare și PIB per capita, depășind Ungaria

În 2023, România a atins o performanță economică remarcabilă, avansând la nivelul Poloniei în ceea ce privește salariile și PIB-ul per capita ajustat pentru...

SUA: 77 de laureați ai Premiului Nobel se opun numirii lui Robert Kennedy Jr ca secretar al Sănătății

Peste 75 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisă adresată senatorilor americani, în care își exprimă opoziția față de nominalizarea lui...

De ce metodele de relaxare clasice nu mai dau roade pentru cei care se confruntă cu stresul

Un lucru este cert astăzi: omul de rând modern nu-și mai vede capul de treabă. Când iese de la servici, are treabă acasă. Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă