1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialPresiuni asupra ONU pentru o intervenţie în Siria

Presiuni asupra ONU pentru o intervenţie în Siria

Marea Britanie şi Franţa cresc presiunea pentru o votare în Consiliul de Securitate al ONU prin care guvernul sirian să fie condamnat pentru violenţele asupra protestatarilor, relatează NewsIn.

Ministrul francez de externe, Alain Juppe, a spus că “este de neconceput ca ONU să nu spună nimic” în faţa intensificării violenţei.

Marea Britanie vrea să prezinte un proiect de rezoluţie miercuri seară, dar, spre deosebire de cazul Libiei, proiectul nu sugerează acţiuni militare împotriva Damascului sau sancţiuni.

Unii membri ai Consiliului de Securitate – ca Brazilia, Africa de Sud şi India – se tem că rezoluţia pentru Siria ar fi un prim pas către o intervenţie ca în cazul Libiei. Deci Marea Britanie şi Franţa au revizuit textul, pentru a lua în calcul îngrijorările acestor state, au spus diplomaţi.

Obiectivul este să se obţină suficientă susţinere în consiliu pentru ca Rusiei şi Chinei să le fie dificil din punct de vedere politic să impună veto. Însă un diplomat rus a reiterat opoziţia Moscovei faţă de textul de rezoluţie.

“Perspectiva unei rezoluţii pe aceeaşi linie ca rezoluţia 1973 pentru Libia nu va fi susţinută de ţara mea. Folosirea forţei nu aduce răspunsuri, după cum s-a văzut în Libia”, a subliniat Vladimir Cijov.

În Siria, localnicii din oraşul Jisr al-Shughour se refugiază înainte de asaltul militar iminent, după ce guvernul a spus că 120 de militari au fost ucişi acolo.

Pe de altă parte, ambasadorul sirian în Franţa a dezminţit că ar fi demisionat, după cum scria în presă.

Cele mai citite
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la New York, s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, António Guterres. Întâlnirea de la sediul ONU a avut...

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă