Herman Van Rompuy, nou-numitul presedinte al Consiliului European, va incerca imediat dupa preluarea functiei, la 1 ianuarie, sa introduca un impozit european extrem de controversat. Potrivit Sunday Telegraph, Herman Van Rompuy s-ar fi pronuntat pentru introducerea unui impozit continental, intr-un discurs privat pe care l-a tinut la reuniunea recenta a grupului Bilderberg, o reuniune secreta intre politicieni, oameni de afaceri si bancheri, acuzata de adeptii teoriei conspiratiei ca ar alcatui un fel de "guvern mondial" secret. Dupa aparitia in presa a informatiei, Rompuy a difuzat o declaratie care sustine ca "finantarea statului social necesita resurse noi, indiferent de reformele sociale pe care le implementam. Posibilitatea unor taxe financiare la nivel european trebuie revizuita in mod serios".
Ideea unei taxe europene a fost lansata pentru prima oara de actualul presedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care a propus ca o parte a TVA nationala si o parte a accizei pe combustibili sa mearga direct in conturile Comisiei. Herman Van Rompuy nu a dat detalii privind mecanismele de colectare a impozitului european, dar – potrivit unui purtator de cuvant citat de Sunday Telegraph – noul presedinte al UE ar fi favorabil unui "impozit verde", care sa taxeze emitatorii de gaze cu efect de sera, sau unei versiuni a "taxei Tobin", propusa in 1972 de economistul american James Tobin pentru impozitarea speculatiilor financiare.
Sustinatorii impozitului european afirma ca introducerea noului impozit nu va atrage o crestere generala a taxelor si impozitelor, ci presupune doar redirectionarea unei proportii fixe din taxele colectate de catre un stat direct catre Uniunea Europeana. In plus, inregistrarea pe chitante a taxei europene ar duce la o mai mare transparenta a finantelor europene. Adversarii subliniaza insa ca sentimentele anti-Bruxelles, destul de ridicate in tari precum Marea Britanie si Cehia, vor creste si mai mult. Deja conservatorii britanici, care sunt favoriti la castigarea alegerilor de anul viitor, s-au declarat ostili oricarei forme de taxare europeana care sa anuleze controlul guvernelor asupra sistemelor de impozitare nationale.