22.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialPreşedintele sirian spune că starea de urgenţă va fi anulată săptămâna viitoare

Preşedintele sirian spune că starea de urgenţă va fi anulată săptămâna viitoare

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a spus sâmbătă noului său guvern, într-o intervenţie transmisă în direct de televiziunea de stat, că se aşteaptă ca starea de urgenţă, în vigoare de 48 de ani, să fie ridicată săptămână viitoare, relatează al-Jazeera, citat de Newsin.

Noul guvern de la Damasc a fost învestit sâmbătă, iar al-Assad a prezidat prima şedinţă a consiliului de miniştri. Preşedintele le-a spus membrilor guvernului că se aşteaptă ca legile pentru ridicarea stării de urgenţă să fie în vigoare săptămâna viitoare.

Legea stării de urgenţă va fi înlocuită probabil de o nouă legislaţie antiterorism. Preşedintele a spus că ridicarea stării de urgenţă nu va însemna tolerarea celor care se fac vinovaţi de acte de sabotaj. El a repetat că stabilitatea rămâne prioritatea sa.

În dorinţa de a calma spiritele manifestanţilor, Bashar al-Assad a declarat că este conştient că există o ruptură între cetăţeni şi instituţiile de stat, iar guvernul trebuie „să ţină pasul cu aspiraţiile poporului”, pentru că lumea din jur „se schimbă rapid”. El i-a avertizat pe miniştri că, în caz contrar, „va exista un sentiment de furie”.

Totuşi, în opinia liderului sirian, aflat de 11 ani la putere, şomajul rămâne cea mai mare problemă a ţării.

Pe de altă parte, preşedintele şi-a exprimat regretul pentru moartea a zeci de persoane în timpul manifestaţiilor contra regimului său şi a spus că toţi vor fi consideraţi martiri, fie că e vorba despre civili sau de forţe de securitate.

Premierul Adel Safar şi-a anunţat joi noul cabinet, de la care se aşteaptă schimbări semnificative, dar guvernul are putere limitată într-un stat cu partid unic dominat de familia Assad şi de un temut aparat de securitate.

Protestele antiprezidenţiale s-au intensificat, în ciuda folosirii forţei şi a arestărilor în masă, combinate cu promisiuni de reformă şi concesii acordate grupurilor minorităţilor şi musulmanilor conservatori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă