21.1 C
Bucharest
Wednesday, 20 September 2023
HomeSpecialFostul șef al Cancelariei lui Tăriceanu, urmărit penal în dosarul retrocedărilor. Prejudicii:...

Fostul șef al Cancelariei lui Tăriceanu, urmărit penal în dosarul retrocedărilor. Prejudicii: peste 145 milioane de euro

 Dorin Ma­rian, fostul șef al Cancelariei ex-premierului Călin Popescu Tăriceanu, este urmărit penal de DNA Brașov  tot în dosarul retrocedărilor „Truică- Prințul Paul“, prejudiciile fiind de peste 145 de milioane de euro.

Dorin Marian este acuzat de mărturie mincinoasă, făcută sub jurământ, mărturie care ar fi îm­piedicat/îngreunat cercetările și tragerea la răspunderea penală a inculpaților.

Cum a ajuns Dorin Marian din martor, urmărit penal

La început, Dorin Marian a fost citat ca martor în dosarul retrocedărilor pădurii Fundului Sacului din Snagov și a Fermei Băneasa, solicitate și primite, fără drept, de Prințul Paul Al României.

Procurorii au vrut să afle ce atribuții avea consilierul premierului Tăriceanu, Marius Marcovici, angajat pe această funcție de către Dorin Marian, care era șef al Cancelariei primului ministru. De asemenea, au vrut să afle dacă din această funcție de consilier al premierului, Marius Marcovici putea determina funcționari publici să restituie proprietăți revendicate de moștenitorii foștilor proprietari, respectiv de către Paul al României, în calitate de succesor al lui Carol al II lea.

Pentru a obține retrocedările, Prințul Paul a fost ajutat de o grupare infracțională formată din Remus Truică (fost șef de cabinet al ex-premierului Năstase), din Tal Silberstein (cetățean israelian care se sustrage judecății) și Marius Marcovici, foști consilieri ai lui Tăriceanu, din alte persoane, majoritatea inculpate și trimise deja în judecată.

Ca martor, Dorin Marian nu a recunoscut angajarea lui Marius Marcovici la Cancelaria premierului, în ciuda evidențelor (a contractului semnat, existent in arhiva Guvernului), susțin procurorii. 

În depoziția luată sub jurământ, Marian Dorin a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților” se susține în actul de acuzare al DNA Brașov.

Cine va mai fi chemat la DNA

Remus Truică, Prințul Paul, Ma­rius Marcovici și alți membri ai grupării infracționale au fost trimiși în judecată prin rechizitoriu, dar din dosar s-au făcut mai multe disjungeri, pentru a se face anchete separate.

Au fost separate participațiile la săvârșirea infracțiunilor a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, a fostului său șef de Cancelarie, Dorin Marian, a fostului prefect de Ilfov, a Prințesei Lia, a judecătorilor care au dispus nelegal retrocedarea pădurii Fundul Sacului, a unor funcționari care, pe cale administrativă, au decis restituirea nelegală a imobilelor componente ale Fermei Băneasa, a altor persoane care ar fi avut puterea de a influența deciziile de retrocedare.

Din părțile disjunse din dosar, până acum procurorii au început urmărirea penală a fostului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de mărturie mincinoasă care a zădărnicit ancheta și i-ar fi favorizat pe făptuitori, și a șefului său de Cancelarie, Dorin Marian.

Unora dintre făptuitori, cum ar fi judecătorii care au decis restituirea Pădurii Fundul Sacului, li ­s-au prescris faptele, așa că participația lor la săvârșirea faptelor penale din dosar a fost clasată, spun sursele „ României libere“.

Cele mai citite

Simona Halep, atac surpriză în scandalul de dopaj. Pe cine a dat în judecată pentru milioane de euro?

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj, dar are șansa recursului la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), unde i se poate...

S-au apucat să sape în curte și au dat de un Ferrari. Povestea este demnă de un film

În 1978, doi puști din California se jucau în curtea casei, săpând o groapă. La un moment dat, au dat de ceva tare,...

Cine sunt “cei 12 apostoli ai sănătății”

Alimentația echilibrată: O alimentație echilibrată este esențială pentru a furniza organismului toți nutrienții necesari. Consumul de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies