21.7 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăSpecialPreședintele Republicii Moldova, Igor Dodon, transmite un nou avertisment Bucureștiului: Nu...

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, transmite un nou avertisment Bucureștiului: Nu voi permite niciodată României să se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmis un nou mesaj Administrației de la București, cerând ca România să nu se amestece în treburile interne ale statului moldovean și să recunoască tratatul de frontieră, așa cum a recunoscut independența Republicii Moldova, avertizând că "atât timp cât este în viață" va combate unionismul, relatează Deschide.md, potrivit Agerpres.

"Cineva a zis că nimeni nu mă primește la București, dar eu nici nu am cerut vreo întrevedere. Da, ar fi bine să ne întâlnim ca să vorbim. Eu nu voi permite niciodată ca Bucureștiul să se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova. Eu i-am spus și ambasadorului României la o întrevedere atunci când el mi-a transmis un mesaj de la București precum că eu ar trebui să respect Constituția Republicii Moldova.

Dacă anterior, lui (Nicolae) Timofti vă permiteați să-i spuneți asemenea lucruri, cu mine nu va merge această variantă. Eu nu-mi voi permite niciodată să dau indicații domnului Iohannis pe cine să numească sau cum să numească, așa că nu va amestecați nici voi aici și nu dați lecții președinției. Da, ați recunoscut primii independența Republicii Moldova, dar de ce nu ați recunoscut tratatul de frontieră? Eu nu voi face greșelile pe care le-a facut (Vladimir) Voronin, regim de vize și nu știu ce. Eu văd relația cu România bazată pe pragmatism, interes național, patriotism și, frate, frate, dar fiecare la el acasă", a declarat Igor Dodon.

De asemenea, președintele prorus de la Chișinău a anunțat că principalul său obiectiv este lupta cu unionismul, conform portalului media citat.

"Unirea nu va fi atât timp cât noi suntem în viață, acest lucru nu va fi. Eu îi stimez pe vecinii noștri, pe prietenii noștri români, dar noi avem statul nostru, pământul nostru. După ce vom avea majoritate parlamentară, vom adopta aceeași legislație ca și în România. Nu se poate la voi, nu se poate nici la noi. Dacă la voi se poate, atunci spuneți-le celor ce spun că pământurile ce aparțin Moldovei să fie returnate. Niciun fel de frați mai mari sau mai mici!'', a conchis Dodon.

În aceeași conferință de presă, Dodon a anunțat că a semnat un decret privind organizarea unui referendum consultativ pe patru subiecte, între care sporirea prerogativelor prezidențiale privind dizolvarea parlamentului și convocarea de alegeri anticipate, precum și înlocuirea "Istoriei românilor" cu "Istoria Moldovei". Potrivit documentului semnat de Dodon, referendumul ar urma să aibă loc la 24 septembrie.

Cele mai citite

EMA va aproba un vaccin anti-COVID împotriva subvariantelor Omicron

Agenția Europeană a Medicamentului ar putea aproba în această toamnă un vaccine anti-Covid-19 al alianţei Pfizer/BioNTech care ţinteşte subvariantele care se răspândesc rapid ale...

Ziua Marinei, sărbătorită la TVR cu premiere şi ediţii speciale

Strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, Ziua Marinei Române se aniversează, pe 15 august, pentru a 120-a oară....

Descoperă o gamă variată de produse de papetărie și articole școlare creative!

Toamna se numără bobocii! Sezonul estival e aproape de final și, cu mic cu mare, ne pregătim de începerea școlii și de reluarea activităților...
Ultima oră
Pe aceeași temă