5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialPreşedintele PE consideră că acordul ACTA este "dezechilibrat"

Preşedintele PE consideră că acordul ACTA este “dezechilibrat”

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat într-un interviu acordat duminică postului de televiziune german ARD, că acordul multilateral ACTA împotriva contrafacerii este “dezechilibrat”, relatează Mediafax.

“Cred că forma sa actuală nu este bună. (…) Nu cred că vom avansa cu acest acord în forma actuală”, a declarat social-democratul german.

El a mai menţionat că a făcut apel către Comisia Europeană “încă din 2010” să “înceteze cu secretele. (…) Nu a făcut asta şi acum primeşte critici”, a adăugat Schulz.

Consultările Parlamentului European privind ACTA sunt preconizate să înceapă pe 27 februarie, conform declaraţiilor lui Schulz, iar europarlamentarii vor trebui să se pronunţe înainte de luna iunie.

Sâmbătă, zeci de mii de persoane au manifestat în toată Europa, în Germania estimându-se participarea a 100.000 de persoane, împotriva cenzurării Internetului de către prevederile conţinute în acest acord multilateral privind contrafacerea.

Eurodeputaţii socialişti, liberali şi ecologişti denunţă riscurile unui text care apără prea mult persoanele care deţin drepturile de autor în detrimentul societăţii.

Acordul ACTA a fost negociat între UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia. El vizează lupta împotriva contrafacerii în general, a contrafacerii medicamentelor sau a altor bunuri, precum şi a descărcărilor ilegale de pe Internet.

Cei care contestă ACTA consideră textul imprecis, permiţând abuzuri din partea proprietarilor drepturilor de autor.

Cele mai citite

Naţionala feminină de fotbal a României, eșec drastic în fața Finlandei

Naţionala feminină de fotbal a României a pierdut fără drept de apel în fața Finlandei, cu scorul de 6-0, la Turku, într-un meci din...

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România, în scădere

În primele zece luni ale acestui an, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut cu 5,3%, comparativ cu perioada similară...

Studiu. Unde intenționează să-și petreacă sărbătorile de iarnă românii în acest an

Cei mai mulţi români (64%) intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă, într-un cadru restrâns al familiei, în timp ce 21% optează pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă