4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialPreşedintele Nigeriei a murit

Preşedintele Nigeriei a murit

Preşedintele nigerian Umaru Yar’Adua, a încetat din viaţă miercuri noapte, la vârsta de 58 de ani, a anunţat ministrul informaţiei într-un comunicat citat de New York Times, citat de Newsin.

“A murit”, a declarat ministrul Dora Akunyili, precizând că preşedintele se afla la vila sa din Abija.

Yar’Adua suferea de boli la rinichi şi inimă, iar sănătatea sa a fost una dintre principalele preocupări din ţară în ultimele săptămâni. La sfârşitul lunii noiembrie, el a plecat pentru a primi tratament de urgenţă în Arabia Saudită, fără a transfera puterea.

În următoarele luni, Nigeria, afectată deja de un război civil pentru petrol şi religie, a fost lăsată într-o situaţie incertă – fără un centru de autoritate. În plus, planul pentru pace pe care Yar’Adua îl adoptase pentru sudul ţării, afectat de violenţe, părea în pericol.

Preşedintele nu a mai apărut în public şi nu a făcut nicio declaraţie din noiembrie, cu excepţia câtorva cuvinte spuse pentru BBC în ianuarie, de pe un pat de spital.

În condiţiile în care nemulţumirea publică faţă de vidul de putere a început să crească şi pe fondul temerilor că ţara se va întoarce la o dictatură militară, Adunarea Naţională a decis în februarie să îi transfere puterea vicepreşedintelui lui Yar’Adua, Goodluck Jonathan.

Preşedintele s-a întors în Nigeria în 24 februarie, dar nu a fost văzut de nimeni cu excepţia cercului său de apropiaţi. Au existat cereri publice ca Jonathan să îl întâlnească, dar nu se ştie dacă acest lucru s-a întâmplat.

Yar’Adua, fost guvernator al ţării, a câştigat alegerile din 2007, marcate de fraude. Totuşi, după scrutin, el a fost considerat un progres în această ţară bogată în resurse, care în urmă cu mai puţin de un deceniu fusese o dictatură militară.

Absolvent al facultăţii de chimie, el s-a născut în 16 august 1951, într-o familie de politicieni. Tatăl său a devenit ministru la scurt timp după ce ţara şi-a câştigat independenţa, iar fratele său a avut o funcţie înaltă în guvernul militar de la sfârşitul anilor ’70.

Yar’Adua a promis să înlăture corupţia, să îmbunătăţească alimentarea cu curent electric şi să pună capăt violenţelor care afectează producţia de petrol din sud, principala sursă de venit a Nigeriei. Dar nu şi-a respectat niciuna dintre promisiuni.

Cele mai citite
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă