Presedintele croat, Stipe Mesici, a acuzat, la postul national de radio, Biserica Catolica de ambitii politice, si a cerut respectarea laicitatii statului. Apelul sau a provocat reactii virulente din partea credinciosilor si a responsabililor politici conservatori. Din cele 4,4 milioane de croati, 88% sunt catolici, 4,4% crestini ortodocsi, 1,3% musulmani si 5% atei.
Saptamana trecuta, aflat in vacanta pe Insula Hvar, din sudul Croatiei, Mesici a criticat prezenta simbolurilor religioase, in special a celor catolice, in institutiile publice. "Numai emblema republicii si drapelul – nimic altceva – pot fi afisate in institutii" si "pentru ca suntem un stat laic, cred ca trebuie sa avem grija ca acest lucru sa fie in vigoare". Potrivit Constitutiei, "toate comunitatile religioase sunt egale in fata legii si sunt separate de stat", insa nu exista nici o lege care sa interzica afisarea simbolurilor religioase in institutiile publice.
Influenta Biserica Catolica a pastrat la inceput tacerea, dar de Sfanta Maria liderii Bisericii au raspuns presedintelui in fata credinciosilor, denuntand initiativa lui Mesici. Acesta a raspuns in cotidianul Jutarnji List, avertizand in legatura cu ambitia Bisericii de a conduce tara. "Daca atacurile Bisericii vor continua, asta va insemna ca cineva doreste o «talibanizare» a Croatiei. Asta va insemna ca preotii vor sa conduca statul. Nu am nimic impotriva, dar sa candideze in alegeri."
Analistul Inoslav Besker a estimat ca initiativa lui Mesici este "un impuls legal si probabil legitim pentru o dezbatere" politica, dar ii reproseaza faptul ca a abordat problema la sfarsitul celui de-al doilea mandat in fruntea statului. Este o "razbunare copilareasca" a unui sef de stat care s-a lasat antrenat de furia fata de un saptamanal editat de arhiepiscopul Zagrebului. In ziarul mentionat, Mesici a fost calificat "arhitradator" al intereselor nationale. Pentru analistul Ladislav Tomicici, este vorba de "culminarea unui conflict" dintre presedinte si Biserica, al carui inceput dateaza de la instalarea lui Mesici la presedintie, cand acesta i-a sugerat clerului sa "se ocupe mai degraba de problemele spirituale".