Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, se confruntă cu numeroase critici acide din partea congresmenilor pentru modul în care a condamnat violenţele izbucnite, sâmbătă, între militanţii extremei-drepte şi contraprotestatarii din orășelul Charlottensville din statul Virginia, potrivit BBC.
Șeful administrației de la Casa Albă a condamnat, sâmbătă, „ura şi violenţa de pe multe părţi”, însă a evitat să-i numească pe militanţii de extremă-dreaptă, care, deşi au fost responsabili pentru escaladarea violenţelor din Charlottensville, l-au susţinut în timpul alegerilor prezidențiale din 2016. Această atitudine nu a rămas fără ecou și a fost aspru criticată de opoziție, dar și de apropiații lui Trump.
”Este foarte important pentru naţiune să-l audă pe preşedinte catalogând evenimentele din Charlottesville drept ceea ce sunt, un atac terorist comis de militanţii albi pentru supremaţie rasială”, a scris senatorul republican din Florida, Marco Rubio.
De asemenea, și fosta candidată la alegerile prezidențiale din 2016, Hillary Clinton, l-a criticat pe actualul președinte al SUA. ”Fiecare minut în care permitem acestei situaţii să persiste prin încurajări tăcute sau lipsă de acţiune este ruşinos şi ne distruge valorile”, a scris Clinton, pe Twitter.
Casa Albă a intervenit, duminică, în acest scandal, explicând, printr-un comunicat de presă, citat de Agerpres, că președintele Trump a condamnat toate formele de "violență, bigotism și ură", inclusiv cele comise de "naționaliștii albi, KKK, neonaziști și toate grupările extremiste", atunci când a vorbit sâmbătă despre violențele din Charlottesville.
"Președintele a spus foarte ferm în declarația sa de ieri (sâmbătă — n.r.) că condamnă toate formele de violență, bigotism și ură și desigur aceasta îi include pe naționaliștii albi, KKK, neonaziștii și toate grupările extremiste. El a făcut apel la unitate națională și le-a cerut tuturor americanilor să strângă rândurile", a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.
Sute de naționaliști albi au participat, sâmbătă, la protestul împotriva înlăturării unei statui a unui general care luptase pentru pro-sclavie în timpul Războiului Civil din SUA. Demonstranții de extremă dreaptă, inclusiv membrii neo-nazisti și KKK i-au întâmpinat violent pe contramanifestanții care militau pentru unitate. La fața locului au intervenit și forțele de ordine, iar incidentul a escaladat în momentul ăn care o mașină a lovit, în plin, mulțimea de manifestanți. În urma acestui accident, o femeie de 32 de ani a murit, iar alte 35 de persoane au fost grav rănite.
Autoritățile l-au identificat pe șoferul mașinii în persoana lui James Alex Fields Jr, din Ohio. Tânărul, în vârstă de 20 de ani, a fost pus sub acuzare pentru omor calificat.
Consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Donald Trump, HR McMaster, a calificat atacul ucigaș de sâmbătă asupra protestatarilor din Charlottesville drept un act de "terorism", informează DPA. "De fiecare dată când este comis un atac împotriva oamenilor pentru a inspira frică avem de-a face cu terorismul", a declarat duminică HR McMaster într-un interviu acordat programului This Week al postului ABC.
Și primarul din Charlottesville a fost de aceeași părere. "Cred că este clar că a fost vorba de un atac terorist în care o mașină a fost folosită pe post de armă", a democratul Michael Signer postului NBC News. Signer l-a acuzat pe Trump că a suflat vânt în pupă acestor grupări rasiste cu discursurile sale agresive. "Uitați-vă la campania electorală pe care a condus-o", a declarat Signer.
Organizatorul marșului, Jason Kessler, a fost forțat să fugă din timpul unei declarații de presă privitoare la desfășurarea evenimentului. Pe fondul numeroaselor scandări, Kessler a acuzat poliția că nu a împiedicat actele de violență, dar a subliniat că extremiștii au dreptul să participe la astfel de evenimente.