-0.9 C
București
marți, 25 ianuarie 2022
AcasăSpecialComisia Europeană dezminte afirmațiile lui Moscovici: NU se vor face noi propuneri...

Comisia Europeană dezminte afirmațiile lui Moscovici: NU se vor face noi propuneri de reformă Greciei

UPDATE: Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu intenţionează să facă noi propuneri de reformă pentru Grecia, a declarat luni un purtător de cuvânt al instituţiei, contrazicând astfel declaraţiile făcute de comisarul pentru Economie Pierre Moscovici, transmite Mediafax

Moscovici a afirmat la un post de radio francez că Juncker va avansa luni, la ora prânzului, noi propuneri destinate Greciei, a amintit MarketWatch. 

Ulterior, Moscovici a scris pe Twitter că „majoritatea propunerilor din partea Comisiei Europene sunt cunoscute şi publicate”. El a notat faptul că Juncker urmează să susţină luni o conferinţă de presă referitoare la situaţia Greciei.

******

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va face luni noi propuneri de reformă pentru Grecia, la Bruxelles, în încercarea de a evita intrarea ţării în incapacitate de plată, a declarat comisarul pentru Economie şi Afaceri Financiare, Pierre Moscovici, potrivit Mediafax

Moscovici a afirmat la un post de radio francez că Executivul UE vrea redeschiderea negocierilor cu autorităţile de la Atena, că există spaţiu de negociere, iar părţile sunt „la câţiva centimetri de un acord”, relatează MarketWatch.

Citește și: Cum ne va afecta criza din Grecia

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat duminică seara că băncile din Grecia vor rămâne închise până pe 6 iulie, iar retragerile de numerar vor fi restricţionate, la recomandarea Băncii Greciei.

Decizia de duminică intervine după ce cozi lungi s-au format în ultimele două zile la bancomate din toată ţara, în urma deciziei bruşte a premierului Tsipras de a convoca un referendum pe tema propunerilor de reforme înaintate de creditorii internaţionali pentru a continua finanţarea Greciei.

Anunțul de vineri seara al premierului grec a luat prin surprindere miniștrii de Finanțe din zona euro, care au respins sâmbătă solicitarea autorităților de la Atena de a prelungi cu o lună programul de susținere financiară de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană a decis duminică să mențină dar să înghețe finanțarea băncilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri.

Citește și: Turbulențele din Grecia afectează monedele emergente. Cu cât s-a depreciat leul

Referendumul este prevăzut pentru duminica viitoare, dar actualul program de ajutor al Greciei expiră marţi, iar restul de 7,2 miliarde de euro pe care statul elen îi mai avea de primit nu vor mai fi disponibili după această dată.

În lipsa acestor fonduri, Grecia riscă să nu poată plăti o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă tot marţi.

 

Cele mai citite

OUG privind reducerea facturilor la utilități, amânată. Ceartă în Coaliție

Mult așteptata OUG privind reducerea facturilor la gaze și energie a fost pusă în așteptare. Guvernul nu va aproba astăzi proiectul, din cauza unor...

Statele Unite trimit 222 de sportivi la Olimpiada din China, pe care amenințau s-o boicoteze

Statele Unite trimit 222 de sportivi la Olimpiada din China, care se desfășoară la Beijing. Este vorba de Olimpiada de iarnă din 2022, pe...
00:02:13

Australia a cumpărat drepturile de autor pentru steagul aborigen

Guvernul australian a declarat marți că a dobândit drepturi de autor pentru steagul aborigen. Acesta va fi utilizat în mod liber, rezolvând o dispută...
Ultima oră
Pe aceeași temă