9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană dezminte afirmațiile lui Moscovici: NU se vor face noi propuneri...

Comisia Europeană dezminte afirmațiile lui Moscovici: NU se vor face noi propuneri de reformă Greciei

UPDATE: Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu intenţionează să facă noi propuneri de reformă pentru Grecia, a declarat luni un purtător de cuvânt al instituţiei, contrazicând astfel declaraţiile făcute de comisarul pentru Economie Pierre Moscovici, transmite Mediafax

Moscovici a afirmat la un post de radio francez că Juncker va avansa luni, la ora prânzului, noi propuneri destinate Greciei, a amintit MarketWatch. 

Ulterior, Moscovici a scris pe Twitter că “majoritatea propunerilor din partea Comisiei Europene sunt cunoscute şi publicate”. El a notat faptul că Juncker urmează să susţină luni o conferinţă de presă referitoare la situaţia Greciei.

******

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va face luni noi propuneri de reformă pentru Grecia, la Bruxelles, în încercarea de a evita intrarea ţării în incapacitate de plată, a declarat comisarul pentru Economie şi Afaceri Financiare, Pierre Moscovici, potrivit Mediafax

Moscovici a afirmat la un post de radio francez că Executivul UE vrea redeschiderea negocierilor cu autorităţile de la Atena, că există spaţiu de negociere, iar părţile sunt “la câţiva centimetri de un acord”, relatează MarketWatch.

Citește și: Cum ne va afecta criza din Grecia

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat duminică seara că băncile din Grecia vor rămâne închise până pe 6 iulie, iar retragerile de numerar vor fi restricţionate, la recomandarea Băncii Greciei.

Decizia de duminică intervine după ce cozi lungi s-au format în ultimele două zile la bancomate din toată ţara, în urma deciziei bruşte a premierului Tsipras de a convoca un referendum pe tema propunerilor de reforme înaintate de creditorii internaţionali pentru a continua finanţarea Greciei.

Anunțul de vineri seara al premierului grec a luat prin surprindere miniștrii de Finanțe din zona euro, care au respins sâmbătă solicitarea autorităților de la Atena de a prelungi cu o lună programul de susținere financiară de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană a decis duminică să mențină dar să înghețe finanțarea băncilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri.

Citește și: Turbulențele din Grecia afectează monedele emergente. Cu cât s-a depreciat leul

Referendumul este prevăzut pentru duminica viitoare, dar actualul program de ajutor al Greciei expiră marţi, iar restul de 7,2 miliarde de euro pe care statul elen îi mai avea de primit nu vor mai fi disponibili după această dată.

În lipsa acestor fonduri, Grecia riscă să nu poată plăti o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă tot marţi.

 

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

BEC a admis constituirea alianței electorale PSD-PNL pentru alegerile locale și europarlamentare

Biroul Electoral Central a admis, marţi, protocolul de constituire a alianţei electorale PSD - PNL. Decizia a fost publicată pe site-ul BEC. „Ca urmare a...

Claudiu Târziu (AUR): „Aberant, un elev român este amendat pentru patriotism!”

Senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se declară revoltat de cazul unui elev de liceu din...
Ultima oră
Pe aceeași temă