19.6 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialPreşedintele afgan vrea independenţa securităţii naţionale până în 2014

Preşedintele afgan vrea independenţa securităţii naţionale până în 2014

Liderul de la Kabul, Hamid Karzai, a deschis conferinţa internaţională din capitala Afganistanului exprimându-şi angajamentul ca forţele de securitate naţionale să poată prelua singure controlul începând cu 2014, după cum relatează BBC.

De asemenea, Karzai a cerut comunităţii internaţionale – reprezentate la Kabul de oficiali de rang înalt din 70 de state – majorarea cu 50 la sută a ajutorului bănesc distribuit în Afganistan prin intermediul Guvernului.

De altfel, ajutorul internaţional defineşte caracterul acestei conferinţe, deşi analiştii consultaţi de BBC cred mai degrabă că autorităţile afgane încearcă să menţină interesul forţelor aliate în zonă, în condiţiile în care preşedintele american Barack Obama a anunţat că trupele americane vor începe să se retragă din această ţară în iulie 2011.

Avertisment ONU: „Cheltuiţi banii transparent”

Hamid Karzai a recunoscut că Afganistanul nu a reuşit să atingă guvernarea eficientă cerută de comunitatea internaţională, dar a încercat să ralieze încă  o dată forţele de menţinere a păcii împotriva „unui inamic comun violent”, referindu-se bineînţeles la rebelii talibani.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a avertizat însă că programele de ajutor trebuie să fie „bine coordonate şi total transparente”, insistând că guvernul de la Kabul trebuie să facă mai mult în lupta împotriva „practicilor corupte”.

Declaraţia oficialului ONU urmează dezvăluirilor cu privire la existenţa mai multor vile construite în Dubai cu banii „sifonaţi” din ajutorul extern pe care trebuia să-l gestioneze guvernul afgan.

Zeci de miliarde de dolari, „pompaţi” fără folos în Afganistan

Afganistanul a primit, din 2001 încoace, un ajutor extern cumulat de 36 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, doar o mică parte din aceste fonduri au avut impact în dezvoltarea ţării, după cum arată BBC.

În acest context, următorul an este văzut drept critic pentru autorităţile afgane.

Pentru a permite retragerea a 150.000 de soldaţi sub mandat NATO, guvernul de la Kabul va trebui să se poată baza pe 170.000 de soldaţi, plus 134.000 de poliţişti afgani până în octombrie 2011.

De asemenea, 36.000 de foşti militanţi pro-guvernamentali ar urma să fie reactivaţi.

De partea cealaltă, talibanii rămân la fel de periculoşi.

Cel mai recent s-a înregistrat luna trecută, în capitală, când un eveniment naţional dedicat păcii a fost zguduit de un atac cu rachete exact în momentul în care Hamid Karzai se pregătea să rostească discursul inaugural. La scurt timp, ministrul de Interne şi şeful serviciilor de informaţii au demisionat.

Cele mai citite

Noua Comisie Europeană: Lupte politice, demisii surprinzătoare și acuzații de inechitate de gen în echipa Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta marți, la Strasbourg, noua echipă de comisari și distribuirea portofoliilor acestora, după săptămâni de negocieri...

România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene

România a obținut un post de vicepreședinte al Comisiei Europene, în persoana Roxana Mânzatu, care se va ocupa de portofoliul „Competențe și Educație, Locuri...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...
Ultima oră
Pe aceeași temă