22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele Adunării Naţionale din Libia va demisiona marţi

Preşedintele Adunării Naţionale din Libia va demisiona marţi

Preşedintele Adunării Naţionale din Libia, cea mai înaltă autoritate politică din această ţară, îşi va prezenta demisia, marţi, după adoptarea unei legi privind excluderea din politică a colaboratorilor fostului regim, au anunţat surse din cadrul biroului său, citate de AFP, informează Mediafax.

Mohamed al-Megaryef “trebuie să-şi prezinte demisia, marţi seara, în faţa membrilor Congresului”, a anunţat luni pentru AFP unul dintre consilierii săi sub acoperirea anonimatului.

“Membrii Congresului General Naţional (CGN) trebuie să aleagă un nou preşedinte în următoarele zile”, a adăugat aceeaşi sursă, fără să ofere mai multe detalii cu privire la motivele demisiei.

Agenţia Lana, care citează o scrisoare a preşedinţiei Congresului, a precizat, la rândul său, că Mohamed al-Megaryef îşi va anunţa demisia, marţi seara, într-un discurs.

Mohamed al-Megaryef este dat ca şi demisionar din momentul adoptării, pe 5 mai, a unei legi controversate privind excluderea din politică a personalităţilor care au ocupat posturi de conducere sub fostul regim, începând de la 1 septembrie 1969, data sosirii la putere a lui Muammar Kadhafi, până la îndepărtarea de la putere a regimului său, în octombrie 2011.

Legea a fost adoptată sub presiunea unor miliţii înarmate care au cerut adoptarea acestui text. Ea va intra în vigoare la 5 iunie.

Potrivit textului legii, Mohamed al-Megaryef este exclus din oficiu, deoarece a fost ambasador în India sub regimul lui Muammar Kadhafi în cursul anilor ’80, după care a dezertat şi s-a alăturat opoziţiei în exil.

Ales în august la conducerea CGN, după alegerile legislative din 7 iulie 2012, el nu a scăpat de această lege, în pofida a zeci de ani petrecuţi în rândul opoziţiei în exil.

Legea va determina excluderea, de asemenea, a altor membri ai CGN, precum şi a unor miniştri şi cadre de conducere ale admnistraţiei.

Născut în 1940 la Benghazi (est), Mohamed al-Megaryef a petrecut 31 de ani în exil, dintre care aproximativ 20 în Statele Unite, ca refugiat politic, apoi s-a întors în ţară în urma unei revolte ce a pus capăt regimului lui Muammar Kadhafi.

Licenţiat în economie şi titular al unui doctorat în Finanţe, obţinut în Marea Britanie, el a fondat în anii ’80, împreună cu alţi disidenţi, Frontul Libian al Salvării Naţionale (FSNL), care a încercat mai multe lovituri de stat împotriva fostului regim.

În perioada exilului, el a fost urmărit de serviciile de informaţii ale lui Muammar Kadhafi, care a lansat în anii ’80 o campanie vizând lichidarea unor opozanţi aflaţi în ţări arabe şi occidentale.

Cele mai citite

Ministrul Muncii: Procesul de evaluare şi digitizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat

Procesul de evaluare şi digitizare a dosarelor de pensii este aproape finalizat, astfel încât recalcularea pensiilor se va putea face rapid, datele fiind deja...

Alege cosmeticele și accesoriile hoteliere premium, special create pentru confortul oaspeților tăi!

În industria hotelieră, detaliile fac diferența. De la amenajarea camerei până la serviciile oferite, fiecare element contribuie la experiența generală a oaspeților. Un aspect...

Congresul spaniol dominat de socialiști a votat amnistia separatiștilor catalani

Deputaţii spanioli au adoptat joi definitiv o lege de amnistie în favoarea separatiştilor catalani, o măsură foarte controversată a guvernului de stânga al premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă