30 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialPresa ungara: Tiganii solicita adeverinte ca sunt discriminati

Presa ungara: Tiganii solicita adeverinte ca sunt discriminati

Mai multe sute de tigani din Budapesta, dar si din provincie au trimis zilele acestea cereri semnate catre presedintele Autoguvernarii Nationale Tiganesti din Ungaria (OCO – organism care se ocupa de problemele minoritatii rome din Ungaria), pentru ca acesta sa-i ajute sa emigreze, motivul invocat fiind discriminarea si atacurile in serie impotriva grupului etnic al romilor, scrie ziarul ungar Magyar Nemzet consultat de Agerpres.

Presedintele organizatiei minoritatii rome, Kolompar Gabor, declara ca tiganii i-au cerut sa le emita "o adeverinta conform careia romii sunt persecutati politic in Ungaria si expusi unor atacuri teroriste in serie". Din cele spuse de Kolompar, acest lucru nu se poate realiza decat cu imputernicire din partea Adunarii Generale a OCO, insa, din punctul sau de vedere, emigrarea nu reprezinta o solutie la problema tiganilor unguri.

Agentia de stiri MTI a ajuns si ea in posesia unui astfel de formular de strangere de semnaturi, pe care se gasesc semnaturile si datele personale a circa 100 de persoane, sub un text care spune: "Prin semnatura mea declar si protestez vizavi de atacurile teroriste in serie si discriminarea care afecteaza tiganimea maghiara si din acest motiv doresc sa plec din Ungaria".

 

Ca destinatie posibila, tiganii unguri au indicat Canada, insa pe formular sunt prezente si alte tari precum Marea Britanie, Suedia, Danemarca, SUA si Belgia.

Unul dintre semnatari, Bader Andras, mentiona ca el si rudele sale traiesc cu frica din cauza atacurilor in serie la adresa tiganilor, iar viitorul lor este fara perspectiva, din cauza discriminarii pe care o resimt in viata de zi cu zi. El declara ca prinderea suspectilor in cazul atacurilor in serie, soldate cu sase tigani morti, nu reprezinta o garantie ca nu vor mai exista alte asasinate sau amenintari la adresa tiganimii. Bader arata ca tiganii din provincie 'nu se tem fara motiv' ca vor exista unii care sa urmeze exemplul celor sase suspecti prinsi.

Un alt rom semnatar al solicitarii, Farkas Jozsef, declara la randul sau ca il ingrozeste faptul ca in Ungaria s-a intarit extrema dreapta si s-a refacut Grada Ungara, Jobbik, cu ideologia sa radicala. Potrivit lui, tiganii unguri vor sa emigreze in forma organizata – pe cat posibil peste ocean – iar pentru aceasta cer 'ajutorul politic' al OCO.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă