12.8 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialPresa rusă: Bucureştiul a inclus Moscova în lista neagră

Presa rusă: Bucureştiul a inclus Moscova în lista neagră

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis Parlamentului spre examinare proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, în care Rusia este indicată drept sursă de ameninţare externă, notează cotidianul rusesc Nezavisimaia Gazeta, în ediţia de vineri, potrivit Agerpres.

Prin desfăşurarea de militari pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul Chişinăului, Moscova ameninţă şi securitatea României, de aceea Bucureştiul intenţionează să participe activ „la promovarea deciziei în direcţia demilitarizării regiunii”. Totodată, joi, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut retragerea imediată a „trupelor de ocupaţie „din Transnistria, menţionează publicaţia moscovită.

Informaţia că România intenţionează să participe activ la promovarea acestei hotărâri, îndreptată spre demilitarizarea regiunii şi eliminarea armelor desfăşurate ilegal, a fost preluată imediat de media din Republica Moldova. Iar Transnistria, unde se află un grup operativ de militari ruşi, a reacţionat categoric la strategia de apărare, neaprobată încă de parlamentul român, şi anume: să nu se implice, că va face doar rău, scrie cotidianul rusesc.

„România poate influenţa procesul doar în calitate de stat membru al Uniunii Europene, care face parte din formatul de negocieri în calitate de observator”, a spus ministrul de externe al autoproclamatei republici transnistrene, Vladimir Iastrebciak.

Nezavisimaia Gazeta găseşte „curios” faptul că opinia lui Iastrebciak este susţinută şi de liderul formaţiunii „Moldova Noastră”, Serafim Urechean, care face parte din Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la putere în Republica Moldova.

„Deşi noi cu România suntem mai mult decât vecini, ar fi mai bine dacă ea s-ar ocupa de treburile ei şi nu s-ar implica în ale noastre”, a spus Serafim Urechean, citat de cotidianul rusesc.

Republica Moldova beneficiază de un interes special din partea României şi de susţinere în vederea integrării în familia europeană, se precizează în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, înaintată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării spre aprobare Parlamentului.

„Prin aderarea Republicii Moldova la spaţiul comun european vor putea fi eliminate ultimele bariere care au separat o naţiune. De asemenea, vor fi create premisele pentru extinderea spaţiului de securitate şi prosperitate în vecinătatea estică a Europei şi soluţionarea conflictului transnistrean, în conformitate cu principiile de drept internaţional şi angajamentele luate de către toate părţile implicate”, se arată în Strategie, potrivit sursei citate.

„Staţionarea unor trupe străine, fără acordul ţării gazdă, în apropierea graniţelor României constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale, din acest motiv ţara noastră înţelege să continue să se implice activ în promovarea unei soluţii care să vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor şi a armamentelor staţionate ilegal”, mai precizează documentul.

 

Cele mai citite

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Accident cu trei persoane încarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs între un microbuz și un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani pe un drum din județul...

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...
Ultima oră
Pe aceeași temă