31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialPresa maghiara: Scandal langa Szeged provocat de muncitori romani

Presa maghiara: Scandal langa Szeged provocat de muncitori romani

Strada principala a localitatii Zakanyszek (sud, circa 20 de kilometri de Szeged) a fost duminica, 20 septembrie, scena unei batai in care au fost implicati mai multi muncitori sezonieri romani, circumstantele incidentului fiind si acum neclare, in conditiile in care locuitorii se tem sa vorbeasca, informeaza pagina de stiri maghiara delmagyar.hu, citata de Agerpres.

Duminica seara, in jurul orei locale 22.00, la localul aflat langa statia de autobuz de pe strada principala a satului, un grup de muncitori sezonieri romani s-au luat la cearta. Din pacate, nu se poate sti exact ce s-a intamplat, dat fiind ca majoritatea satenilor tac malc, declarand ca se tem sa vorbeasca, potrivit sursei mentionate. De la cei care locuiesc pe strada respectiva nu s-a putut afla decat ca luni dupa-amiaza politia inca strangea date despre incident, cautand martori. Si politistii pareau insa sa aiba probleme, din cauza informatiilor contradictorii. In lipsa datelor clare au inceput sa circule prin zona cele mai fanteziste zvonuri, vorbindu-se de crima, jaf, case cu geamul spart sau actiunea unui comando. Doua femei, care nu au dorit sa apara cu numele si nici in imagine, declarau ca se intampla des ca muncitorii sezonieri romani, care lucreaza pe la fermele din jur, "sa se ia la harta". Ele nu au indraznit insa sa spuna la care din proprietarii de ferme din z
ona lucreaza acestia sau unde sunt cazati ei.

Muncitorii la negru consuma in mod regulat bauturi alcoolice, in fiecare seara, in localurile din centrul satului, precizeaza delmagyar.hu. Duminica seara, in localul respectiv cinci tigani din Romania s-au luat la harta cu un alt grup, sarind unii la altii. La un moment dat, un barbat a inceput sa alerge pe strada, urland: "Ajutor, i-au taiat gatul nevestei mele", tragand apoi de garduri si porti, dupa care a intrat intr-o curte si s-a repezit la atacator cu o bata. Satenii nu au indraznit sa deschida usile si au chemat politia, cele doua femei afirmand ca au vazut patru masini de politie si o salvare venind la locul incidentului. La orele 2.00 dimineata strada s-a linistit iar.

Politia regionala din Morahalom, de care tine localitatea, a deschis o ancheta la adresa vinovatilor, sub acuzatia de tulburare in grup a ordinii publice, informa purtatorul de cuvant al comisariatului general al politiei din comitatul Csongrad, Szenti Szabolcs. Conform acuzatiilor, faptasi necunoscuti au agresat in statia locala de autobuz cinci muncitori sezonieri de cetatenie romana, din care trei au suferit rani usoare.

Din informatiile actuale politia exclude categoric o agresiune din partea unor grupari externe, extremiste. Primarul localitatii, Matuszka Antal, a aflat de incident doar de la politie, el afirmand ca proprietarii de ferme din zona folosesc oficial intre 50 si 100 de muncitori sezonieri, incercand sa restranga acest numar, un astfel de razboi intre bande fiind insa fara precedent in istoria satului. Guvernarea locala nu are ce sa faca iar politia a promis razii regulate in zona.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă