14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialPresă: Fukushima, stare de urgenţă permanentă

Presă: Fukushima, stare de urgenţă permanentă

La trei ani după catastrofa nucleară de la Fukushima, Japonia, scurgerile radioactive continuă, notează site-ul francez Courrier International, conform Agerpres.

Au trecut deja trei ani de când un seism şi un tsunami au avariat centrala nucleară Fukushima Daiichi, declanşând fisiune la trei reactoare şi cel mai grav accident nuclear de după Cernobâl. Însă, nimic nu s-a schimbat de la 11 martie 2011, potrivit The Japan Times, care precizează că 267.000 de persoane sunt în continuare fără locuinţă şi 2.600 de oameni rămân daţi dispăruţi. Sinucideri legate de catastrofă continuă să aibă loc, adaugă cotidianul nipon.

Citeşte şi: Japonia: Trei ani de la accidentul nuclear de la Fukushima

Locul nu a fost stabilizat, lichidarea urmărilor abia a început şi responsabilităţile fiecăruia nu au fost încă foarte bine stabilite, îşi exprimă regretul Catharina Maracke, în revista asiatică The Diplomat. În opinia acestei juriste germane, care predă la prestigioasa universitate Keio, recurgerea la comisii de experţi, un comportament clasic în cultura japoneză, a determinat scoaterea din prim plan a subiectului, privând societatea civilă de rolul pe care l-ar fi putut juca. ‘Toate aceste probleme de interes general ar fi trebuit să fie aduse la cunoştinţa publicului larg şi discutate. O stigmatizare pasivă nu este suficientă’, subliniază aceasta.

Şi mai grav, Japonia nu a căutat responsabili: urmărirea în instanţă a operatorului centralei, compania Tepco, a fost abandonată în urmă cu două săptămâni, în condiţiile în care scurgeri de radioactivitate sunt constatate în mod regulat — ultima datează din 20 februarie — iar lichidatorii, muncitorii însărcinaţi cu decontaminarea centralei, continuă să lucreze în condiţii periculoase şi pe fundalul unei indiferenţe generale.În opinia jurnalistului american Karl Grosman, lucrurile sunt simple: autorităţile nipone continuă pur şi simplu să ţeasă o pânză de minciuni în jurul acestui caz. O ‘minciună gigantică’, ce implică Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), guvernele mai multor ţări şi Organizaţia Mondială pentru Sănătate (OMS), denunţă Grosman, într-un amplu pamflet publicat recent pe site-ul american de investigaţii CounterPunch. ‘Este o negare generală, atât în ceea ce priveşte consecinţele catastrofei, cât şi riscurile inerente energeticii nucleare’, afirmă jurnalistul.

Citeşte şi: Premierul nipon: Japonia vrea să repornească reactoarele nucleare

În pofida acestor riscuri şi a opoziţiei din partea a 80% din populaţia arhipelagului, guvernul nipon este foarte hotărât să repornească o parte dintre cele 48 de reactoare, pe cele care corespund noilor norme de securitate, aminteşte The Japon Times.

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă