38.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialPresa britanica, naucita de spectacolul "Faust"

Presa britanica, naucita de spectacolul „Faust”

The Guardian titreaza: "Experienta teatrala cea mai intensa din aceasta sau din oricare alta viata". Prezentarea spectacolului "Faust", de Silviu Purcarete, in cadrul celui mai prestigios festival de teatru din Europa, Festivalul International de la Edinburgh, a naucit critica de specialitate, dupa cum se vede in presa britanica.

Megaproductia adaptata dupa Goethe s-a jucat cu casa inchisa, a avut peste 100 de actori si i-a adus Ofeliei Popii distinctia Herald Angels, titlu acordat celor mai buni interpreti, celor mai bune locatii si celor mai bune echipe artistice care au reusit sa impresioneze cercul criticilor de la The Herald. Actrita Ofelia Popii, 31 de ani, a interpretat rolul unui Mefistofel hermafrodit.
"Vocea sa ragusita, versatilitatea si carisma sa creeaza un personaj deconcertant, care pare venit dintr-o lume infernala", scrie The Telegraph, iar BBC a apreciat talentul actritei Ofelia Popii, care, in rolul lui Mefisto, "a furat ochii audientei". "Miscarile sale uimitoare (…) vocea, care alterneaza de la sunete de copil pana la horcait de batran, o fac sa fie centrul atentiei, chiar si intr-un spectacol cu 100 de actori", scria BBC, subliniind ca actrita "este demna de aplauzele si ovatiile in picioare de la sfarsit". Montarea Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu a avut reprezentatii intre 18 si 22 august. Dupa fiecare seara, presa publica aprecierile criticilor sai, calificand-o "grandioasa" sau "egocentrista", insa fiecare era de acord cu calificativul "inegalabila".

Dupa ce a tinut pulsul toata saptamana, The Guardian a revenit ieri cu inca un text despre spectacol, publicat sub titlul: "O adaptare romaneasca a piesei de teatru «Faust» a provocat entuziasm debordant in Scotia". "Experienta teatrala cea mai intensa si uimitoare din aceasta sau din oricare alta viata", scria, asadar, ieri The Guardian, continuand: "De la tragerea cortinei (…) intram intr-o lume de vise si cosmaruri. In cateva secunde uiti ca totul este in romaneste, cu subtitrare, si te scufunzi…". Finalul articolului este surprinzator: "Pedofilie, bestialitate, sange, porci, foc, iertare… Pentru asta platim… licenta de finantare pentru arta publica a teatrului romanesc? Slava Domnului, cineva o face, iar prin faptul ca directorul de festival, capriciosul Jonathan Milles, a asigurat prezentarea acestei productii fenomenale, zguduitoare si inaltatoare, festivalul din 2009 este deja un triumf…".

"Dupa doua ore, te lasa extenuat si coplesit"
Tot BBC nota ca "este greu sa nu fi impresionat de montarea lui «Faust» de la Edinburgh". "O productie atat de grandioasa (…) te lasa, dupa doua ore, usor extenuat si coplesit", relateaza BBC, care remarca faptul ca traducerea a "schiopatat" uneori.
In editia de ieri, publicatia Times scria ca "in aceasta versiune, povestea extraordinara a lui Goethe satisface complet" si ca are efectul "de inghetare, ca intr-un film horror". Cronicarul de la The Independent mai scrie ca in aceasta saptamana a fost "in Iad si inapoi", ca Mefistofel, adaugand ca Purcarete "concepe aventurile lui Faust intr-o iluzie teatrala in care diavolul ia forme diferite, efectul fiind naucitor", remarcand, totodata, ca spectacolul este "suprarealist, cu umor negru si plin de exces orgiastic". "«Faust» gaseste diavolul din noi", a mai titrat si BBC Scotland, remarcand ca spectatorii din cadrul festivalului au fost in stare sa sacrifice cate ceva numai sa ajunga la montarea lui Purcarete.

"S-ar putea sa nu mai vad niciodata in viata mea un spectacol de teatru mai mare" si "mi-as vinde sufletul sa mai vad acest «Faust» o data", titra The Observer imediat dupa ce Ofelia Popii a fost premiata. Pentru Herald Scotland, dramatizarea mitului faustic de catre Purcarete este "arhetipala si tulburatoare", acesta avertizandu-si cititorii inca inainte de prima reprezentatie ca vor vedea "cea mai tulburatoare performanta teatrala de care au avut vreodata parte".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă