Fostul guvernator al landului Carintia (Kaernten), raposatul Joerg Haider, este suspectat de a fi facilitat obtinerea cetateniei austriece pentru mari investitori din Rusia, cu acesti bani finantand piloti de formula unu si afaceri imobiliare, scriu ziarele austriece Kurier si Die Presse, consultate de Agerpres.
In urma anchetei pornite contra sefului BZOe (partid populist, cu orientare liberala, condus pana la decesul sau din 2008 de Joerg Haider, n.red.) din Carintia, Uwe Scheuch, sub suspiciunea de coruptie, ies acum la suprafata suspiciuni similare la adresa lui Joerg Haider, fostul guvernator si BZOe fiind acuzati de implicare in 'afaceri dubioase' cu investitori rusi. Haider si colegii sai din BZOe sunt suspectati de a fi facilitat obtinerea a cel putin doua cetatenii pentru doi investitori rusi de anvergura, placa turnanta a tranzactiilor fiind, se pare, biroul lui Haider si angajatii acestuia. Cu banii de la investitorii rusi, Haider ar fi finantat, printre altele, accesul pilotului de formula unu Patrick Friesacher din Carintia la volanul echipei de formula unu Minardi precum si alte proiecte imobiliare, ca de exemplu 'Blumenhotel' din St Veit an der Glan.
Nu este usor ca austriac sa obtii un loc in formula unu. Trebuie sa ai pentru aceasta ori un picior facut pentru pedala ca Niki Lauda sau sa detii caii putere financiari necesari. Friesacher, in varsta de 29 de ani, avea in spate, in 2005, 11 curse la echipa de formula unu Minardi, echipa care vindea locurile de la volan pilotilor cu sustinatori financiari puternici. Inca din 2005 s-a pus intrebarea cu ce bani i-a implinit fostul guvernator Haider protejatului sau Friesacher acest vis de milioane. Magazinul de stiri Profil specula pe atunci cum ca Muammar al-Ghaddafi ar fi finantatorul. Purtatorul de cuvant al lui Haider, Stefan Petzner, declara insa criptic, in 2005, ca 'Haider are multi prieteni prin lume'. Intr-adevar, nu Ghaddafi a fost cel pe care Haider l-a convins sa investeasca bani in formula unu, ci rusii. Este vorba de oameni de afaceri cu dare de mana de la Moscova, care erau mai putin interesati de formula unu sau de sponsorizarea lui Friesacher sau Minardi cat m
ai degraba de cetatenia austriaca.
La 2 martie 2005, conform documentelor aflate in posesia ziarului Kurier, Patrick Friesacher a deschis un cont cu numarul 1705032. La cinci ani dupa aceea, Friesacher se arata iritat atunci cand a fost chestionat legat de acest credit si finantatorii sai misteriosi, trantind telefonul. Pe atunci, cuvantul lui Haider era suficient pentru a obtine credite de milioane la banca Hypo Alpe Adria. Deja in ziua care a urmat solicitarii de credit, din contul lui Friesacher au fost transferati catre banca Barclays Bank din Londra 500.000 de dolari pentru Minardi. La 14 aprilie 2005, banca Hypo a mai transferat alti 600.000 de dolari tot pentru Minardi. Ceea ce este neobisnuit aici este faptul ca locatia unde a avut loc afacerea era biroul lui Haider, unde seful de protocol al acestuia, Franz Koloini, era insarcinat cu derularea ei. Koloini declara ca el doar a trimis mai departe prin fax confirmarile de transfer bancar, Haider fiind cel care a stabilit finantatorii, acesta avand intr-adevar foarte multe contacte. Un lucru evident. Iar Haider avea se pare contacte si in Europa de Est.
Creditul de milioane al lui Friesacher de la Hypo trebuia acoperit cumva. La 13 iulie 2005, biroul lui Haider a primit faxul unei banci private discrete (numele este cunoscut redactiei), cu sediul intr-un palat din centrul Vienei si care se ocupa mai ales de clienti cu dare de mana din Rusia si Ucraina. Aceasta banca avea pentru Haider o veste buna si anume aceea ca, "din insarcinarea clientului sau, ii confirma acestuia ca a fost executata urmatoarea comanda: 1.000.000 euro catre Patrick Friesacher pentru sponsorizarea echipei de formula unu Minardi". De unde sunt acesti bani si ce motive ar avea un rus bogat sa cumpere unuia din Carintia un loc in formula unu?, este intrebarea care se pune. Nu e de mirare ca nu a durat prea mult pana cand investitia in protejatul lui Haider s-a materizalizat intr-un pasaport austriac. La 10 ianuarie 2007 au fost astfel aprobate la ultima sedinta a cabinetului Schuessel/Gorbach solicitarile de cetatenie pentru Alexei B., (42 de ani) si Artem B. (46 de ani). Cele doua solicitari provin din St Veit an der Glan. Cei doi parteneri de afaceri urmau, prin intermediul BB Hotel Investment&Consulting GmbH, sa transfere asa cum se spune doua milioane de euro in contul proiectului Blumenhotel.
Koloini afirma ca nu l-a vazut niciodata la fata pe omul de afaceri moscovit si nici nu stia de proiectul Blumenhotel sau de acordarea cetateniei. O cetatenie austriaca are numeroase avantaje, pe langa facilitatile de calatorie, afacerile bancare si imobiliare fiind mai usor de derulat. Acelasi lucru este valabil si pentru achizitionarea sau crearea de companii, un pasaport austriac protejand respectivul si de o eventuala extradare in Rusia.