Omul de stiinta german Gerhard Ertl a castigat premiul Nobel pentru Chimie 2007, pentru studiile sale privind procesele chimice desfasurate pe suprafetele solide, a anuntat miercuri Comitetul Nobel, la Academia Regala de Stiinte a Suediei.
Potrivit Reuters si Associated Press, preluate de Rompres, premiul conferit cercetatorului german consta in 10 milioane de coroane suedeze (1,54 de milioane de dolari).
"Aceasta stiinta este importanta pentru industria chimica si ne poate ajuta sa intelegem felurite procese precum ruginirea fierului, functionarea celulelor de combustibil sau a catalizatorilor automobilelor noastre. Chimia suprafetelor poate sa explice pana si distrugerea stratului de ozon, caci acest proces are loc pe suprafetele unor mici cristale de gheata din stratosfera", a precizat Comitetul Nobel, intr-un comunicat de presa.
Incepand cu primul premiu, acordat in 1901 lui Jacobus H. van't Hoff, pentru descoperirile privind legile dinamicii chimice si a presiunii osmotice in solutii, Premiul Nobel pentru Chimie a reflectat realizarile stiintifice care au dus la o mai buna intelegere a proceselor chimice si a bazelor moleculare si care au reprezentat fundamentul multora dintre progresele tehnologice realizate pana in prezent.
Anul trecut americanul Roger D. Kornberg a obtinut Premiul Nobel pentru Chimie pentru descoperirea felului in care informatiile stocate in gene sunt copiate si transferate sectiunilor din celule responsabile cu producerea proteinelor.
Printre laureatii in domeniul chimiei de-a lungul istoriei de peste un secol a premiilor Nobel s-au numarat nume importante precum: Adolf von Baeyer (1905, pentru cercetarile aduse chimiei organice si industriei chimice); Marie Curie (1911, pentru contributia adusa chimiei prin descoperirea elementelor radiu si poloniu); Frederic Joliot si Irene Joliot-Curie (1935, pentru sintetizarea noilor elemente radioactive), Otto Hahn (1944, pentru descoperirea fisiunii nucleului greu); Arne Tiselius (1948, pentru descoperirile sale privind natura complexului a proteinelor din ser); Linus Pauling (1954, pentru cercetarile privind natura legaturilor chimice si aplicarea in elucidarea structurii substantelor complexe); Lars Onsager (1968, pentru descoperirea relatiilor reciproce, fundamentul proceselor ireversibile ale termodinamicii). Profesorul francez Yves Chauvin si chimistii americani Robert Grubbs si Richard Schrock au obtinut, in 2005, Premiul Nobel pentru Chimie pentru lucrari ca
re deschid calea fabricarii unor noi medicamente si materiale plastice.
Anuntarea laureatilor Premiilor Nobel se face de obicei la inceputul lunii octombrie, dupa ce Institutele pentru acordarea Premiilor Nobel au intocmit lista candidatilor eligibili dintre numele recomandate de Comitetul Nobel. Consilierii Comitetului si alti experti redacteaza rapoarte detaliate despre fiecare candidat, pe baza carora Comitetul urmeaza sa delibereze. Dupa ce este votat castigatorul Premiului Nobel este anuntat intr-o conferinta de presa.
Ceremonia oficiala de inmanare a Premiilor Nobel se va desfasura la 10 decembrie a.c., la Concert Hall, in capitala suedeza, Stockholm, in ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului lor, Alfred Nobel (1896). Ceremonia este urmata de un dineu de gala organizat la sediul primariei din Stockholm, la care vor participa familia regala, membri ai guvernului si aproximativ 1 300 de invitati.
Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, le va inmana laureatilor, o diploma, o medalie, si Premiu Nobel, in valorare de 10 milioane de coroane suedeze.