Politicienii care s-au remarcat pozitiv şi negativ pe frontul de mediu anul trecut au fost premiaţi în cadrul Galei Green Awards. Cea de-a patra ediţie a Green Awards – Premiile pentru cele mai importante performanţe politice şi jurnalistice din domeniul protecţiei mediului – marchează, ca în fiecare an, Ziua Mondială a Mediului.
Politicienii care s-au remarcat prin eforturi de protejare a mediului şi care au fost premiaţi de reprezentanţi ai societăţii civile sunt Victor Ponta, Bogdan Chiriţoiu, Gheorghiţă Boţîrcă, Sulfina Barbu şi Lucia Varga.
Victor Ponta a primit premiul „Forumul ecologist de mediu politic”, pentru iniţiativa de a consulta ong-urile înainte de a ajunge la putere în timp ce Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei a primit premiul „Perseverenţă în inocenţă”, pentru clarificarea publică a situaţiei normelor de aplicare a legii pentru promovarea energiei regenerabile;
Gheorghiţă Boţîrcă, primarul din Topoloveni a primit premiul „Prea multă inovare poate să te omoare” pentru că insistă să pună în practică proiecte pentru utilizarea energiei din surse regenerabile, chiar dacă Ministerul Economiei, care ar trebui să sprijine aceste iniţiative, le consideră prea inovative şi refuză să le finanţeze.
Premiul „Salvaţi Delta” i-a revenit Sulfinei Barbu pentru eforturile de a promova o lege ARBDD modernă şi cu efecte benefice asupra ecosistemului deltaic.
Lucia Varga a primit premiul „Spaţiul verde e cu targa, vine şi-l salvează Varga”, pentru că s-a luptat cu morile de vânt din Comisia de mediu a Parlamentului şi a oprit modificarea ordonanţei 114/2007, care protejează spaţiile verzi din oraşe.
La polul opus, Partidul Democrat Liberal a primit premiul „Hîc, Eu cu cine votez?”, pentru obţinerea celui mai mic scor în cercetarea Votul Verde 2010, iar Partidului Ecologist Român premiul „Ecologia brăţară de aur”, pentru poziţia de susţinere a proiectului minier de la Roşia Montana.
Politicienii care prin acţiunile şi declaraţiile lor au afectat negativ mediul din România în anul ce a trecut, sunt: Valeriu Tabără, Anca Boagiu, Ion Ariton, Sorin Oprescu, Radu Mazăre, Victor Tarhon.
Valeriu Tabără a primit premiul „Organismu-i de rahat, dacă nu-i modificat”, pentru că promovează asiduu şi susţine cultivarea organismelor modificate genetic în România în timp ce Anca Boagiu a fost premiată cu premiul „Anca Roadefier”, pentru că doreşte să închidă 30% din lungimea căilor ferate de marfă din România şi să privatizeze restul.
Premiul pentru întreaga activitate (independenţa ANRE, politici energetice, gestionarea Programului Operaţional Sectorial) a fost acordat lui Ion Ariton.
Sorin Oprescu a primit premiul „Ceauşescu n-a murit, Oprescu l-a înlocuit”, pentru că s-a încăpăţânat în a începe construcţia bulevardului Uranus şi a demolat fără aviz clădiri de patrimoniu.
ONG-urile pentru mediu i-au acordat lui Radu Mazăre premiul „Spaţiul verde-i de rahat dacă nu e betonat”, pentru ca reuşeşte să guverneze oraşul cu cea mai mică suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor, respectiv 2mp, iar Victor Tarhon, preşedintele consiliului judeţean Tulcea a primit premiul „Ceauşescu bun era pentru că agricultură făcea”, pentru ca blochează lucrările de renaturare din Delta Dunării.
Green Awards este un eveniment anual organizat de asociaţiile Salvaţi Dunărea şi Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Terra Mileniul III, WWF şi Alma-Ro.