31.9 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialPremierul spaniol a intrat în campanie electorală

Premierul spaniol a intrat în campanie electorală

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a început, joi, campania electorală pentru realegerea sa în funcţie şi a declarat că Partidul Popular „ia Spania în serios”, relatează Mediafax.

La alegerile legislative din 20 decembrie, premierul spaniol are trei contracandidaţi, care erau necunoscuţi atunci când el a preluat puterea în 2011: Albert Rivera, în vârstă de 36 de ani, de la partidul de centru Ciudadanos, socialistul Pedro Sanchez (43 de ani) şi candidatul partidului de extremă-stângă Podemos, Pablo Iglesias (37 de ani).

„Avem 800.000 de membri”, le-a spus Rajoy susţinătorilor Partidului Popular (PP) la Madrid. Mai mult, el a repetat sloganul „Noi luăm Spania în serios” şi a declarat că Partidul Popular va câştiga alegerile, deşi analiştii preconizează că acesta va fi cel mai strâns scrutin naţional din Spania din ultimele decenii.

Citeşte şi: Catalonia, încă un pas spre separarea de Spania

PP îşi măreşte avansul în faţa rivalilor, potrivit unui sondaj publicat joi, urmând să obţină 28,6% din voturi, faţă de 44,6% cât a obţinut la ultimele alegeri. Cu toate acestea, sondajul arată că 41% dintre alegători sunt încă indecişi.

Un alt candidat, socialistul Sanchez a demarat campania tot joi, la Madrid, unde a difuzat mesaje de susţinere din partea mai multor lideri europeni, inclusiv a premierului italian Matteo Renzi. 

Rivera şi-a lansat campania la un hotel din Madrid, cu postere în care apar numele său şi mesajul „Cu speranţă”.

Alegerile ar urma să expună diferenţele între populaţia bătrână, rurală a Spaniei – care favorizează în mare partidele tradiţionale – şi tinerii de la oraş, care tind către Podemos şi Ciudadanos.

Citeşte şi: Mariano Rajoy a anunțat când vor avea loc alegerile parlamentare în Spania

Partidul Popular a fost afectat de scandaluri de corupţie, măsurile de austeritate şi o rată a şomajului care scade, dar care este încă de 21,1%, cea mai mare din zona euro cu excepţia celei din Grecia.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă