32.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialPremierul Japoniei: Catastrofa din 11 martie va fi depăşită ca şi înfrângerea...

Premierul Japoniei: Catastrofa din 11 martie va fi depăşită ca şi înfrângerea în război

Japonia va depăşi catastrofa din 11 martie aşa cum a depăşit şi înfrângerea din al Doilea Război Mondial, a declarat, luni, premierul Naoto Kan, într-un discurs susţinut la împlinirea a 66 de ani de la capitularea ţării, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Ţara noastră s-a ridicat din ruinele războiului prin eforturile fiecărui cetăţean şi a depăşit multe dificultăţi până astăzi”, a declarat Kan, într-o ceremonie desfăşurată la Tokyo.

„Vom reconstrui, cu hotărâre şi forţă, zonele devastate şi Japonia”, a adăugat el.

Japonia s-a confruntat, în martie, cu cea mai gravă tragedie de după război – mai mult de 20.000 de persoane au murit sau sunt date în continuare dispărute după cutremurul urmat de tsunami care a devastat nord-estul ţării. Valurile seismice au provocat şi accidentul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi, cel mai grav înregistrat în ultimii 25 de ani în lume.

Împăratul Akihito, fiul împăratului Hirohito, cel care a pronunţat discursul de capitulare cu 66 de ani în urmă, a asistat la ceremonie, alături de soţia sa şi 6.000 de invitaţi. „Îmi amintesc istoria şi mă rog ca tragedia războiului să nu se mai repete niciodată”, a spus suveranul, în vârstă de 77 de ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă