37.7 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialPremierul Harper, la un pas de decapitare

Premierul Harper, la un pas de decapitare

Unul dintre cei 17 musulmani suspectati ca planuiau atentate in Canada si retinuti de politie, in cadrul uneia dintre cele mai importante operatiuni antiteroriste desfasurate pe teritoriul acestei tari dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, a fost acuzat ca ar fi vrut sa-l decapiteze premierul Stephen Harper, informeaza AFP.
„Exista o declaratie potrivit careia clientul meu ar fi precizat personal ca vrea sa il decapiteze pe premierul canadian”, a declarat Gary Batasar, avocatul lui Steven Vikash Chand, in varsta de 25 de ani. „Este o acuzatie foarte grava”, a continuat Batasar, iar clientul meu „are dreptul sa nu spuna nimic”. De asemenea, avocatul lui Chand a precizat ca printre capetele de acuzare formulate de procurori se numara si planul suspectilor de a lua cu asalt Parlamentul canadian, de a lua ostatici si de a-i omori.
Cincisprezece din cei 17 presupusi teroristi arestati in Canada saptamana trecuta, printre care cinci minori, au comparut, ieri, in fata unui tribunal din Toronto, fiind acuzati de complot in vederea organizarii unor atentate, planuirea luarii cu asalt a Parlamentului canadian si a decapitarii premierului Harper. Mai mult, politia locala a mentionat ca celula terorista se inspira din ideologia organizatiei Al Qaeda si ca Steven Chand plus cel putin cinci dintre acuzati vor ramane in inchisoare.
Intrebat despre aceasta amenintare la adresa sa, Stephen Harper a declarat, cu umor, ca „poate suporta multe amenintari, cu conditia ca ele sa nu vina din partea grupului sau parlamentar”.

Export de teroare via Internet

Experti informaticieni, politisti si specialisti in informatii din opt tari au anuntat ca, in urma unei anchete care a durat circa noua luni, au descoperit o adevarata „retea a terorii” pe Internet. Potrivit acestora, organizatiile teroriste din Irak folosesc e-mail-ul si diferite pagini de Web pentru a-si racola tineri adepti din Europa si a intra in legatura cu militantii lor de pe „batranul continent”.
Interceptarea e-mail-urilor si a telefoanelor a condus, pana in momentul de fata, la arestarea a peste 30 de persoane suspectate de terorism, potrivit „The Times”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă