37.1 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialPremierul grec cheama cetatenii la "mobilizare generala" pentru a face fata crizei

Premierul grec cheama cetatenii la „mobilizare generala” pentru a face fata crizei

Premierul elen socialist Georgios Papandreou i-a chemat sambata pe concetateni la "mobilizare generala" pentru a face fata crizei financiare fara precedent care loveste tara, relateaza AFP, citata de Newsin.

"Chem la o mobilizare nationala a tuturor, partide, parteneri sociali, forte sanatoase din lumea intreprinderilor si a muncitorilor, ii chem pe toti cetatenii", a declarat Papandreou in fata grupului parlamentar al partidului sau socialist PASOK, inainte de deschiderea dezbaterii pe bugetul din 2010.

Acest buget este capital pentru a face fata profundei crize pe care o traverseaza Grecia din cauza consecintelor indatorarii sale. Proiectul prevede o scadere cu 3,6% a deficitului public, de la 12,7% din PIB in 2009 la 9,1% din PIB in 2010.

"Ne-am fixat un obiectiv ambitios, dar indispensabil – de a diminua deficitul cu aproape 4% din PIB, ceea ce inseamna o scadere a deficitului cu peste 8 miliarde de euro: 4 miliarde prin limitarea risipei si diminuarea cheltuielilor, alte 4 miliarde prin cresterea incasarilor prin masuri permanente, fara a creste ponderea fiscala asupra paturilor sarace si medii", a declarat premierul.

Anul 2010 va fi anul "marilor schimbari si rupturi, in special in ceea ce priveste statul (…), pentru a ne reconstrui credibilitatea pe care am pierdut-o", a declarat Papandreou. El a subliniat ca guvernul sau, aflat la putere de doua luni si jumatate, "va actiona acum cu determinare".

"Suntem decisi sa schimbam radical piata acestei tari, suntem decisi sa atacam mentalitatile si practicile care ne-au lasat cu ani in urma", a declarat el.

"Este indispensabil sa ne indreptam catre un nou model de dezvoltare, dar trebuie sa ne facem mai intai ordine in casa (…) nu ne permitem luxul doar de a raporta despre gravele probleme structurale care ne sufoca si care au creat o economie neproductiva, un stat risipitor si ineficient", a adaugat premierul.

Pe de alta parte, Papandreou  a atacat guvernele precedente de dreapta care au dus "politici criminale ce au provocat pagube nationale, care au facut rau poporului grec si care au defaimat Grecia" plasand-o in prezent in stare de urgenta si pe marginea prapastiei".

"Pierderile suferite de tara noastra in ultimii ani sunt incalculabile. In fiecare zi, estimarile, comentariile, referintele jignitoare pentru tara noastra ne ranesc, pentru ca suntem un popor mandru si muncitor", a mai afirmat premierul.

Cei 300 de deputati ai parlamentului monocameral au inceput in cursul serii dezbaterea asupra proiectului de buget, care va fi votat in cursul noptii de miercuri spre joi. Bugetul ar urma sa fie adoptat fara probleme, intrucat socialistii dispun de o majoritate confortabila de 160 de deputati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă