34.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialPremierul din Renania de Nord-Westfalia scapa de ancheta

Premierul din Renania de Nord-Westfalia scapa de ancheta

Procuratura din landul Renania de Nord-Westfalia a decis, la sfarsitul saptamanii trecute, sa nu deschida o ancheta impotriva premierului regional, Jürgen Rüttgers, pentru aprecierile sale negative la adresa muncitorilor romani, considerand ca acestea "nu sunt relevante din punct de vedere penal", informeaza AFP. Magistratii renani au apreciat ca declaratiile politicianului crestin-democrat nu sunt "jignitoare" si nici nu instiga la ura rasiala, fiind numai declaratii politice acoperite de dreptul la libera exprimare.
Premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Jürgen Rüttgers, declarase, in timpul unui miting electoral la sfarsitul lunii august, ca muncitorii romani sunt lenesi si incompetenti. "Spre deosebire de muncitorii care lucreaza aici, romanii nu vin la munca la ora 7.00 si nici nu raman pana cand li se termina tura. Ei vin si pleaca cand vor si nici nu stiu ce au de facut", a declarat Rüttgers, referindu-se la mutarea fabricii Nokia de la Bochum la Jucu, in apropiere de Cluj, o relocare care a generat tensiuni sociale in landul german. Ulterior, Rüttgers si-a cerut scuze, spunand ca nu a dorit sa jigneasca pe nimeni.
Adversari ai CDU in alegerile legislative de la sfarsitul acestei saptamani, social-democratii si Verzii, au respins insa scuzele lui Rüttgers ca fiind "necredibile".
Ministrul de Externe al Germaniei, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, care spera sa ii ia locul cancelarului CDU, Angela Merkel, la scrutinul din 27 septembrie, a apreciat ca declaratiiile lui Rüttgers aduc grave prejudicii politicii externe germane. In plus, Steinmeier a spus ca este "o rusine" ca premierul landului NRW jigneste romanii si ia in deradere chinezii, asemenea declaratii dand apa la moara extremistilor. "Declaratiile sale nu sunt scapari retorice, ci o interventie sistematica ce este caracterizata de xenofobie, in plina campanie electorala", a declarat Reiner Priggen, vicepresedinte al Verzilor. Ceea ce face liderul CDU ar fi, in opinia Verzilor, "rasism curat", iar acesta ar trebui sa demisioneze din functia de premier al landului Renania de Nord-Westfalia. Renate Künast, o alta reprezentanta a Verzilor, a amintit, de asemenea, ca Rüttgers este recidivist. In 2000, in timpul campaniei electorale regionale, Rüttgers s-a impus prin sloganul "Copii in loc de indieni" ("Kinder statt Inder"), facand referire la intentia guvernului german de a atrage ingineri si informaticieni din strainatate pentru a face fata lipsei de forta de munca calificata.
Declaratia premierului din Renania de Nord-Westfalia a starnit reactii si in Romania. Aflat la uzina Ford din Craiova la inceputul lunii septembrie, presedintele Traian Basescu a calificat comentariile politicianului german drept "campanie incorecta". La randul sau, Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" a transmis o adresa catre Ambasada Germaniei la Bucuresti, in care califica declaratiile antiromanesti ale fruntasului CDU, Jürgen Rüttgers, ca fiind scandaloase, avand scopul sa slujeasca o idee preconceputa, inacceptabila si jignitoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă