Premierul Tariceanu considera ca CNSAS nu mai are timp sa verifice candidatii la alegerile locale, in vreme ce membrii Colegiului sustin ca detin toate instrumentele pentru a face acest lucru. Corneliu Turianu considera, in plus, ca multi candidati au fost deja verificati.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca CNSAS nu ar fi avut timp sa-i verifice pe candidatii la alegerile locale. Consilierul premierului, Marius Oprea, ne-a explicat ca primul ministru s-a referit la faptul ca, in urma deciziei Curtii Constitutionale, declaratiile pe propria raspundere in baza carora se dadeau verdictele de colaborare cu Securitatea "nu mai au sens". Consilierul premierului a mai precizat ca oricum aceste verificari ar trebui facute cu 30 de zile inaintea alegerilor si acest lucru este "fizic imposibil". In replica, purtatorul de cuvant al CNSAS, Corneliu Turianu, ne-a spus ca nu poate fi in nici un caz vorba de lipsa de timp pentru ca "numai daca este schimbata componenta candidatilor nu ar fi fost timp, insa de-a lungul vremii s-a dovedit ca cei care isi doresc functii publice sunt cam aceiasi si prin urmare unii au fost verificati deja". Corneliu Turianu a specificat ca, din moment ce "arhiva se afla pe computer, lucrurile dureaza mai putin". Marius Oprea este convins insa ca aspirantii la functii publice care au colaborat cu Securitatea nu vor indrazni sa candideze la alegeri si este linistit de faptul ca "dupa ce sunt alesi, ei sunt oricum verificati". Consilierul premierului spera ca pentru alegerile parlamentare lucrurile vor sta altfel, totul depinzand de "gasirea unei formule legale prin care CNSAS sa poata face acest lucru". Sub umbrela deciziei Curtii Constitutionale, Marius Oprea se apara de acuzatiile conform carora nu s-ar mai dori verificarea demnitarilor: "Noi vrem sa-i verificam, dar trebuie sa respectam decizia Curtii Constitutionale".
Pentru a vedea in ce masura magistratii care sustin varianta desfiintarii CNSAS nu sunt interesati sa o faca, mai multe organizatii ale societatii civile au cerut Colegiului sa verifice daca Avocatul Poporului, membrii CSM, membrii conducerii Inaltei Curti de Justitie si Casatie, conducerea Ministerului Justitiei si a celui Public, presedintii de instante si sefii Parchetelor au fost agenti sau colaboratori ai Securitatii. In plus, reprezentantii organizatiilor au mai cerut Colegiului si publicarea unor fragmente de interes public din dosarele acestora. Purtatorul de cuvant al CNSAS, Corneliu Turianu, ne-a spus ca "CNSAS oricum nu poate sa faca efectiv verificarea, Directia de Investigatii fiind un fel de Curte Constitutionala care apreciaza daca este sau nu cazul sa se cerceteze". Turianu a adaugat ca, in urma "ordonantei de avarie" a Guvernului, CNSAS nu mai este decat "un organ de paza al dosarelor".
» Avocatul Poporului
Solicitarea lui Marius Oprea privind revocarea Avocatului Poporului, Ioan Muraru, pe motiv ca acesta s-ar fi impotrivit noii legi a CNSAS, pare sa nu fie pe placul premierului, care a sugerat ca nu este de acord cu astfel de decizii si a solicitat mai multa retinere. Avocatul Poporului este numit de Camerele reunite, iar revocarea lui trebuie ceruta tot in fata Parlamentului.