„Rapirea din Serai” la Nationalul clujean
Anul Mozart continua sa fie sarbatorit si la Cluj-Napoca, de data acesta de catre Opera Nationala, cu un spectacol de exceptie a carei premiera a avut loc duminica seara: „Rapirea din Serai” (1782). Muzicologii sustin ca este vorba de o compozitie mult mai detasata de exemplele traditionale.
Astfel incat, montarea spectacolului pe scena Operei Nationale din Cluj-Napoca se constituie nu numai intr-un act de cultura deosebit, ci si un pios omagiu adus marelui compozitor si, in acelasi timp, un mesaj stralucit al frumusetii muzicii mozartiene, oferit melomanilor spectatori. Iata acum si realizatorii evenimentului: dirijor – Hary Bela, regizor – Dan Lupea, scenograf – Dorin Loghin, maestru de cor – Tiberiu Popa. Iar in distributie au cantat: Pasa Selim – Marius Chioreanu; Constanta, logodnica lui Belmonte – Hary Iudit; Blonda, camerista Constantei – Puscas Katalin; Belmonte – Pop Florin; Pedrillo, servitorul lui Belmonte – Petru Ghilea; Osmin, paznicul seraiului – Mircea Moisa. In alte spectacole vor canta, in rolul Pasei Selim, Valeriu Turcu, iar in rolul cameristei, Daniela Tricu.
La reusita spectacolului au mai contribuit: Corneliu Felecan, asistent maestru de cor; Lucian Duta, pregatirea muzicala; Adrian Kis, concert maestru; Cristina Albu, regia tehnica, Livia Baciu si Liliana Olteanu, sufleoze. Virgil Lazar
„Banchetul” sau calea spre „Momfa”
Trebuie spus ca, de fapt, atmosfera Sfintelor Pasti a constituit si o puternica emulatie creatore in domeniul spectacolului de inalta calitate. Intre acestea se afla si premiera de sambata seara de la Nationalul clujean, unde s-a prezentat o originala productie inspirata de poemele a doi mari poeti contemporani cu noi: Ioan Es. Pop si Ion Muresan.
Este vorba de poeme alese si puse in scena pe un scenariu dramatic, ce a fost scris de cunoscutul regizor Mihai Maniutiu (detinatorul a numeroase premii, inclusiv, cel acordat recent de UNITER). Spectacolul s-a apropiat intr-un fel, prin inlantuire si tematica, de „Saptamana luminata”, de moarte si inviere, de destinul omului plecat spre Momfa ca spre calea fara intoarcere, dar cu speranta in lumea de apoi, care este, in fond, baza credintei crestine. Poate si de aceea, aceasta speranta se intrezareste chiar in bocetele ce insotesc inmormantarea.
Au interpretat: Ovidiu Crisan, Ionut Caras, Dan Chirean, Irina Wintze, Elena Ivanca (de la Nationalul clujean) si Mariana Prisacan, Doru Prisacan, Mihai Coman si Ovidiu Mot (de la Nationalul „Radu Stanca” din Sibiu). Iar un grup al Ansamblului de Muzica Traditionla „Icoane”, condus de cunoscutul cantaret Ioan Bocsa, prof. univ. dr. la Academia „Gh. Dima” a asigurat muzica spectacolului. Scenografia ii apartine lui Cristean Rusu. Virgil Lazar
„Cel care primeste palme”
Trupa „Iosif Vulcan” a Teatrului de Stat din Oradea, prezinta, asta seara, la ora 19.00, spectacolul „Cel care primeste palme” de Leonid Andreev, pus in scena de regizorul timisorean Alexander Hausvater. Decorurile si costumele poara semnatura scenografei Viorica Bara, iar coregrafia este semnata de Andrei Stefan.
De retinut ca textul acesta este pentru prima oara montat la Oradea. Piesa „Cel care primeste palme” este probabil cea mai cunoscuta si jucata din repertoriul lui Andreev, autor prolific care a scris peste 28 de piese. Spectacolul in discutie este conceput ca un mit al frumusetii clasice, al ideii de frumusete in stare pura. Este o captivanta poveste din lumea circului, despre naivitate, despre dragoste, copilarie, emotivitate, despre un spatiu magic in care totul este posibil.