6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialPremieră în Franţa: cetăţenii din străinătate vor putea vota prin Internet

Premieră în Franţa: cetăţenii din străinătate vor putea vota prin Internet

 Guvernul francez va experimenta pentru prima dată votul prin intermediul Internetului, oferind astfel posibilitatea de a vota unui milion de francezi din străinătate, a anunţat vineri secretarul de stat al francezilor din străinătate, Edouard Courtial, citat de Mediafax.

Dacă experimentul este concludent, această posibilitate de vot va fi folosită şi pentru alte alegeri decât cele legislative, atât în Franţa cât şi în alte ţări, conform lui Courtial.

Votul pentru desemnarea a 11 deputaţi care să îi reprezinte pe expatriaţii francezi pe cele cinci continente reprezintă totodată o premieră. Alegătorii francezi din străinătate nu aveau dreptul să voteze decât la alegerile prezidenţiale.

“Votul prin intermediul Internetului va permite să se depăşească obstacolul distanţei şi să participe la alegeri simplu şi în siguranţă, de acasă”, a declarat Courtial.

Ca metodă de securitate, organizatorii vor asocia fiecărui alegător un indice şi o parolă găsită pe site-ul www.votezaletranger.gouv.fr, votul fiind cifrat începând de la calculatorul uilizatorului până la baza de date. Cele patru principii ale votului, “secret, anonim, confidenţial şi liber vor fi garantate”, a mai menţionat oficialul.

Legislativele vor avea loc în Franţa pe 10 şi 17 iunie. Votul pe Internet pentru francezii din străinătate va fi organizat începând cu 23 mai până pe 29 mai, primul tur, şi începând cu 6 iunie până pe 12 iunie pentru cel de al doilea tur. Aceste date vor permite francezilor să voteze în persoană în cazul în care votul pe Internet va întâmpina probleme.

Pe Internet “nu vom avea niciodată o siguranţă deplină, momentan evaluăm riscurile”, a menţionat un oficial al ministerului Afacerilor Externe.

În Canada, ţară care nu doreşte să găzduiască circumscripţii legislative franceze, cei care doresc să meargă la urne nu o pot face decât în “clădirile consulare”. Pentru a evita neînţelegerile, francezii din Canada susţin posibilitatea votului prin intermediul Internetului, conform Quai d’Orsay.

Costul global al alegerilor prezidenţiale şi al legislativelor din 2012 pentru francezii din străinătate – incluzând şi votul pe Internet – este estimat la o valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.

Cele mai citite

28 noiembrie, ziua cea mare a Bucovinei! Se împlinesc 105 ani de la unirea cu țara

1918 a fost un an deosebit. România a fost la un pas să dispară ca stat, dar a terminat să fie mai mare...

Topul municipiilor care dau cei mai mulți bani pe luminițele de Crăciun

Tot mai multe orașe au început pregătirile pentru sărbători. În ciuda restricțiilor cu cheltuielile impuse de Guvern, unii primari nu fac rabat de...

Reporter ciuciulete, în umbra celui mai frumos Brad din Europa

După ce site-ul “European Best Destinations,” afiliat Comisiei Europene, a declarat Bradul de Crăciun din Craiova "cel mai frumos din Europa," am plecat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă