7.8 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialPremiera absoluta: Obama a depus juramantul de doua ori

Premiera absoluta: Obama a depus juramantul de doua ori

Barack Obama a luat decizia extrem de rara de a depune juramant ca presedinte pentru a doua oara miercuri, dupa o confuzie care se produsese in timpul primei ceremonii de investitura in public, a anuntat Casa Alba, citata de AFP si NewsIn.

Obama a depus juramantul pentru a doua oara in Sala hartilor de la Casa Alba, in cerc restrans, dupa ce marti il depusese in fata a sute de mii de spectatori si sub ochii intregii lumi. Insa evenimentul, desi istoric, nu s-a derulat chiar asa cum era prevazut, pentru ca Obama fusese indus in eroare de presedintele Curtii Supreme John Roberts, care a recitat textul solemn prevazut de Constitutie schimband locul unui cuvant.

Casa Alba considera totusi ca juramantul de marti este valabil, a anuntat consilierul pentru afaceri juridice al presedintiei, Greg Craig. "Dar juramantul este inscris ca atare in Constitutie. Ca masura de precautie, pentru ca a fost schimbat locul unui cuvant, presedintele Curtii Supreme John Roberts a procedat la o a doua depunere a juramantului", a spus el. "Am decis sa o facem din nou pentru ca a fost asa de distractiv prima data", a glumit Obama, in timp ce astepta pe o canapea sa depuna din juramantul.

"Sunteti gata sa depuneti juramantul?", a intrebat judecatorul Roberts, dupa ce si-a pus roba neagra. "Sunt gata, o vom face foarte incet", a raspuns Obama, continuand sa glumeasca. "Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sa indeplinesc cu credinta functia de presedinte al Statelor Unite si sa fac tot ce imi va sta in puteri pentru proteja si apara Constitutia Statelor Unite", a declamat apoi Obama.

Totul a durat 30 de secunde. "Felicitari din nou", a spus judecatorul Roberts.

Cu o zi inainte, lucrurile nu s-au derulat la fel de simplu. Obama a repetat si atunci dupa Roberts, dar la un moment dat si-a dat seama ca judecatorul introdusese cuvintele "cu credinta" dupa "presedintele Statelor Unite", si nu inainte, asa cum este textul in Constitutie. In consecinta, Obama s-a oprit, iar Roberts nu si-a dat seama de ce, si a repetat fragmentul respectiv, insa tot in ordinea gresita. Obama s-a supus si a repetat juramantul asa cum i-l spusese Roberts.

Potrivit expertilor juridici, a doua depunere a juramantului a fost un exces de precautie. Ei spun ca in virtutea celui de-al 20-lea amendament al Constitutiei, mandatul presedintelui expira la 20 ianuarie la pranz si ca acesta este momentul cand cel care a castigat alegerile devine noul presedinte. Astfel, in momentul in care pronunta juramantul marti, putin dupa pranz, Obama era deja cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite.

Jeffrey Rosen, specialist in probleme constitutionale, a remarcat ca aceasta nu a fost prima gafa de acest gen din istorie. Presedintele Curtii Supreme William Howard Taft, care fusese el insusi presedinte din 1909 pana in 1913, aproape ca a reinventat textul juramantului care l-a facut pe presedinte pe Herbert Hoover in 1929, introducand cuvinte noi.

Cele mai citite

 Îmbrânceli în Parlamentul României, înjurături între parlamentarii AUR și USR. “Du-te, băi, la tomberonul tău”

Scandalul de miercuri din Parlament a pornit după ce, în plen, reprezentanții AUR au spus că în comunism au fost și lucruri bune, precum...

3 riscuri majore asociate cu migrările dentare

Migrarea dentară este un fenomen care afectează mulți oameni, însă nu i se acordă importanța cuvenită. Dar te-ai întrebat vreodată cu ce riscuri este...

Lovitură în Guvern. Ciolacu, avertisment cu privire la remanieri

Premierul Marcel Ciolacu le-a dat două teme membrilor Cabinetului pentru începutul lunii decembrie: bugetul pe 2024 şi reorganizarea ministerelor. "Am şi două teme pentru început...
Ultima oră
Pe aceeași temă