22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialPrefectul de Covasna despre autonomie: Nu cred că modelele staliniste pot fi...

Prefectul de Covasna despre autonomie: Nu cred că modelele staliniste pot fi resuscitate acum

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, afirmă că demersul primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, privind începerea unor discuţii cu reprezentanţii românilor despre autonomia Ţinutului Secuiesc „e un lucru neserios”, el spunând că nu crede că „modelele staliniste” pot fi resuscitate acum, potrivit Mediafax.

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că demersul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a anunţat că a elaborat un document privind autonomia Ţinutului Secuiesc, ce va sta la baza dezvoltării unui dialog cu românii pe această temă, „nu este un lucru serios”, transmite corespondentul Mediafax.

„Acest demers s-ar putea înscrie în categoria «ce vrăji a mai făcut nevasta mea Samantha». Cu cine să discute? (…) Eu ştiu care este starea de spirit în sânul locuitorilor. Ce interes are cineva să discute despre ceva care nu e viabil economic?”, a spus Munteanu.

El a afirmat că din datele prezentate la şedinţa Comisiei de Dialog Social reiese că în Covasna 50 la sută din banii necesari asigurărilor de sănătate vin de la bugetul de stat, dar situaţia este asemănătoare şi în alte domenii.

Citeşte şi:

Antal: Aştept acel moment în care Parlamentul României va respecta ceea ce s-a promis în 1918

Întrebat dacă ar sta la masa discuţiilor pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc, Munteanu a spus că nu are cum să discute despre teme neconstituţionale.

„Eu sunt prefect, persoana care veghează asupra respectării Constituţiei, nu pot să mă aşez la masă pe teme neconstituţionale. Ce să discut? (…) Şi nu cred că modelele staliniste, impuse într-o perioadă neagră de regimul sovietic, pot fi resuscitate acum”, a conchis prefectul de Covasna.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a elaborat un document privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care va sta la baza dezvoltării unui dialog cu românii pe această temă, însă spune că nu ştie dacă perioada este oportună pentru discuţii, deoarece ar avantaja naţionaliştii.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe şi preşedintele organizaţiei municipale a UDMR, Antal Arpad, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a pregătit un document privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care să stea la baza unui dialog pe această temă cu reprezentanţii comunităţii române.

Antal a spus că documentul ar putea reprezenta baza pentru dezvoltarea unui dialog cu românii despre ce se va întâmpla dacă Ţinutul Secuiesc va dobândi un statut autonom.

„Documentul l-am finalizat, dar trebuie să găsim parteneri cu care să îl putem dezbate. Nu ştiu dacă această perioadă, înaintea alegerilor parlamentare, este oportună pentru astfel de discuţii cu partenerii români, deoarece această temă ar aduce avantaje organizaţiilor naţionaliste. Totodată, poate că şi mulţi maghiari ar considera că politicienii maghiari vorbesc despre autonomie pentru că este campanie”, a spus liderul local al UDMR.

Plenul Senatului a respins, marţea trecută, proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, iniţiat încă din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba şi Becsek-Garda Dezso. Proiectul legislativ cu caracter organic a primit 54 de voturi pentru respingere, cinci pentru adoptare şi două abţineri, Senatul fiind forul decizional.

Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, miercuri, că Senatul „a măturat de pe masă”, fără dezbatere, proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, senatorii UDMR prezenţi în plen fiind „observatori tăcuţi”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă