Prefectul Capitalei Mihai Atanasoaei a declarat, luni, ca, in cazul unui cutremur de pamant cu intensitatea mai mare de 7 grade Richter, in Capitala, pot fi distruse sau avariate peste 35.000 de constructii, in Bucuresti fiind identificate peste 5.000 de constructii cu grad de risc seismic ridicat, transmite Mediafax.
"Din punct de vedere al riscurilor Bucurestiului se confrunta cu o gama variata de amenintari ce pot pune in pericol viata multor cetateni si care, in acelasi timp, pot produce pagube insemnate, cutremurele de pamant reprezentand insa cea mai mare amenintare pentru Capitala", a spus Mihai Cristian Atanasoaei.
In urma datelor primite de la serviciile deconcentrate, prefectul Capitalei a precizat ca dupa expertizarea majoritatii cladirilor de locuit in Bucuresti au fost identificate si clasificate in gradele I, II si III de risc seismic peste 5.000 de constructii, in aceasta situatie fiind incadrate "in mod expres" constructiile cu peste patru etaje.
Potrivit lui Atanasoaei, in acest context, legea asigurarii obligatorii a locuintei "este bine venita", prefectul aratand intreaga disponibilitate pentru accesul societatilor de asigurari la baza de date cu locuinte din Capitala.
"Este atributul primarilor de a pune la dispozitie aceste liste, iar prefectul Capitalei va folosi parghiile necesare pentru a face acest proces operativ", a mai spus Cristian Atanasoaei.
Totodata, prefectul Capitalei a prezentat rezultatele exercitiului tactic desfasurat la inceputul lunii septembrie care a presupus gestionarea efectelor unui cutremur de 6,8 grade pe scara Richter. Astfel, potrivit prefectului, odata cu acest exercitiu au fost evidentiate deficientele cu care Capitala se confrunta in astfel de momente.
Printre deficiente se regasesc dotarea deficitara cu echipament si tehnica de interventie, dar si sistemul de comunicatii vulberabil "unui trafic ridicat". Potrivit lui Cristian Atanasoaei, dotarea cu echipament si tehnica de interventie revine in sarcina primariilor de sector si a Primariei Capitalei.
"Din pacate, nici primarul general si nici unii primarii de sector nu au tratat cu seriozitate acest aspect, investitiile pentru dotarea privind situatiile de urgenta fiind extrem de mici sau inexistente", a mai spus prefectul Capitalei.
De asemenea, Atanasoaei a aratat ca primarul general al Capitalei are in sarcina realizarea si organizarea Centrului de Conducere si Coordonare, prefectul precizand ca acest lucru nu a fost realizat pana in prezent.
Totodata, prefectul a precizat ca "nu este normal ca la orice ploaie mai puternica Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta sa fie mobilizat pentru a evacua apa din gospodarii si carosabil atata timp cat investitiile pentru canalizare si asfaltare sunt toate atributii ale primarului general si primarilor de sectoare.
"Solicit primarului general si primarilor de sectoare sa solutioneze situatia teritorialitatii in Capitala pentru ca bucurestenii sa poata beneficia de conditiile elementare de civilizatie", a mai spus prefectul Capitalei precizand ca acest lucru nu se poate intampla cat timp autoritatile municipale si cele ale administratiei publice locale isi disputa administrarea unor strazi, locatarii acelor strazi avand de suferit din cauza incapacitatii autoritatilor de a ajunge la un consens.
Declaratiile prefectului Capitalei au fost facute la lucrarile Forumului international al riscurilor catastrofale de la Palatul Parlamentului.