22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialPredoiu, propus la MJ, a primit aviz favorabil de la comisiile parlamentare...

Predoiu, propus la MJ, a primit aviz favorabil de la comisiile parlamentare de specialitate

Catalin Predou a primit, marti, cu 51 de voturi pentru, 9 impotriva si unul anulat, aviz favorabil de la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor si Senat pentru a fi din ministru al Justitiei, votul fiind secret, potrivit Newsin.

El a fost audiat de Comisiile juridica, de disciplina si imunitati, Comisiile pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii si Comisiile pentru drepturile omului, culte si minoritati din Senat si Camera Deputatilor.

Catalin Predoiu a declarat, la audierea sa in comisiile de specialitate, ca este important ca CSM si asociatiile profesionale sa accepte existenta unor probleme serioase de integritate in sistem, el acuzand CSM pentru politica de manipulare si ostilitate. "Anul 2009 a fost marcat de confruntari in justite. CSM a pierdut doua sesizari la CCR. CSM s-a manifestat ostil fata de MJ prin respingerea sistematica a cererilor de detasare la MJ, inclusiv a unui secretar de stat", a spus Predoiu, care a afirmat ca "politica de manipulare" aplicata de CSM in 2009 nu a dat roade.

Reformarea Ministerului Public si imbunatirea legislatiei privind functionarea CSM sunt prioritati dupa adoptarea Codurilor de procedura si pregatirea sistemului pentru implementarea lor, a precizat ministrul.

Predoiu a vorbit despre necesitatea infiintarii unor penitenciare private in Romania, lucrand la un proiect in acest sens. "In 2008 si in 2009 am demarat o reforma treptata a sistemului penitenciar, introducand masuri noi, precum specializarea penitenciarelor. O strategie de refomra a sistemului a fost elaborarea la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si insusita de minister. Sistemul penitenciar este unul foarte complex, care necesita o actiune cu totul speciala, avand in vedere caracterul delicat al problemelor implicate", a afirmat Predoiu la audieri. "De asemenea, cred ca trebuie sa studiem solutia operarii unor penitenciare in sistem privat si intentionez sa lansez un studiu al unor astfel de sisteme care opereaza in terte state, care sa se finalizeze cu un document de politica publica", a precizat el.

La acelasi capitol, ministrul a spus ca trebuie sa se lamureasca situatia arhivei SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului Justitiei, reamintind ca trebuie sa existe un serviciu care sa analizeze aparitia unor situatii sensibile de genul Gorbunov. "Legat de acest domeniu, se impune transarea problemei arhivei fostului Serviciu Intern de Protectie si Anticoruptie si a unui serviciu operativ care sa puna in garda conducerea ANP si a penitenciarelor despre existenta unor cazuri si fenomene de genul Gorbunov. (…) Intentionez sa lansez in dezbatere publica aceste doua probleme, care sa fie trannsate printr-o lege in Parlament", a afirmat  Predoiu.

"Un vot negativ din partea comisiei il voi lua in nume personal, insa un vot pozitiv inseamna sustinerea programului meu de masuri care va duce la reformarea justitiei. Niciodata, niciodata, niciodata, niciodata nu voi renunta la schimbarea in bine a justitiei", a sustinut ministrul.

Catalin Predoiu a spus, in fata membrilor comisiilor parlamentare, ca principala misiune a ministrului Justitiei in anul 2010 este sa caute un consens intre toate partidele politice pentru o agenda minimala, care sa fie sustinuta de Parlament. "Principalul esec pe zona justitiei in 2009 a fost nu adoptarea a numai doua Coduri in loc de patru, ci lipsa unei asumari a unei agende minimale pe justitie de catre intreg spectrul politic", a declarat el. "Partidele politice, primul ministru si guvernul in ansamblul sau, dar si Parlamentul, trebuie sa declare si sa trateze justitia ca pe un domeniu prioritar de interes national, pentru care sa ne concentram atentia politica si sa alocam resurse", a afirmat Predoiu.

Ministrul a vorbit si despre o eventuala reforma constitutionala, in perspectiva careia, ca minister furnizor de expertiza juridica, MJ isi propune sa joace un rol activ. "Cred ca reforma CSM trebuie sa fie un punct important in cadrul acesteia. De asemenea, cred ca trebuie reflectat si in legatura cu preocuparile legate de modul de configurare a competentelor in cadrul juridisctiei constitutionale", a mai spus Predoiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă