Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a oferit vineri, intr-o conferinta de presa organizata la sediul ministerului, cateva explicatii cu privire la schimbarile care au fost facute in noul Cod Penal si care au starnit dezbateri aprinse in presa in ultimele zile, informeaza ziare.com.
Astfel, legat de temerile cu privire la riscul de crestere a criminalitatii ca urmare a coborarii pragului maxim al pedepselor, aspect aspru criticat in presa, ministrul Predoiu a subliniat ca, in realitate, infractionalitatea nu se combate marind pragul maxim al pedepselor.
"Infractionalitatea se reprima prin preventie, depistare si condamnare rapida a celor care comit infractiuni, nu prin marirea pragului pedepselor", a spus Predoiu care a oferit ca argument si statisticile legate de cei aflati dupa gratii pentru comiterea de furturi.
"80% dintre detinutii nostri condamnati pentru furt calificat sunt condamanti pentru 5 ani, in conditiile in care pragul maxim este de 15. De ce sa mentin pragul de 15 ani?", a spus ministrul Justitiei, subliniind inca o data ca , potrivit practicilor europene, combaterea infractionalitatii se face de fapt "accelerand cursul proceselor".
Pe de alta parte, Predoiu s-a referit si la acuzatiile aduse recent legate de o eventuala legalizare a prostitutiei prin prevederile noului Cod Penal.
"Inexact. Noi nu legalizam prostitutia, pentru acest lucru ar trebui sa elaboram legi ci atacam proxenetismul si traficul de persoane. Prostitutia ramane sanctionata contraventional, asa cum se intampla si in practica", a declarat ministrul.
Acesta a mai spus ca nu trebuie sa ne temem de schimbarile care apar in noul Cod Penal. "Trebuie sa avem in vedere ca aceste coduri pot aduce o serie de elemente cu caracter de noutate care pot parea neobisnuite. Asta arata ca suntem atat de ramasi in urma si suntem inconsecventi. Ne plangem ca avem un Cod Penal de sorginte comunista, rigid, dar ne temem de coborarea limitelor maxime de pedeapsa uitand ca instantele se orienteaza catre pedeapsa medie sau chiar minima", a spus Catalin Predoiu.
Ministrul a mai anuntat ca in urmatoarea perioada, cat timp noul Cod Penal se va afla in dezbatere publica, ministerul va raspunde tuturor intrebarilor si problemelor ridicate in presa si de catre specialisti, atat prin intermediul celor peste 30 de profesori si practicieni care au elaborat noul Cod Penal cat si prin organizarea unor dezbateri publice saptamanale la care se vor lamuri toate aspectele controversate.